Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Âşık Veysel 25.000 Avuç Topraktan Yapılan Dev Portresiyle Anıldı

Âşık Veysel 25.000 Avuç Topraktan Yapılan Dev Portresiyle Anıldı

Âşık Veysel, 50. ölüm yıl dönümünde “Benim sadık yarim kara topraktır” dizelerine ithafen Bodrum’da 25.000 avuç toprakla yapılan dev portresiyle anıldı.

Âşık Veysel’in – gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (1894-1973) – vefatının 50. yılı dolayısıyla Bodrum’da özel bir anma organizasyonu gerçekleştirildi. Projenin liderliğini üstlenen fotoğraf sanatçısı Cumhur Aygün, Bodrum’un tarihi ve doğal güzelliklerinin sergilendiği Sia Familia bölgesinde Gümüşlük Sia Familia ile gerçekleştirdiği proje kapsamında 25.000 avuç toprakla Âşık Veysel’in dev portresini hayata geçirdi.

Cumhur Aygün: “ Âşık Veysel Kara Toprak Projesi, 25×35 metre ebatlarında toprakla oluşturulan ilk dev portre olma özelliği taşıyor.”

Cumhur Aygün, organizasyon ve eser hakkında şu açıklamaları yapmış: “Bu kadar değerli bir organizasyonun parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Etkinlik için Sia Familia’yı seçmemizin en önemli nedeni, sahip olduğu doğal, tarihi dokusu ve birçok medeniyetin beşiği olması. Yüzlerce yıllık ağaçların çevrelediği, huzur veren doğasıyla 50 dönümlük bir arazide oluşturulan performans alanı, bundan sonra da birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bodrum’a değer katan, doğayla iç içe bu ortamda ilk sanatsal etkinliği gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. 2 ay boyunca ön hazırlıklarını yaptığımız çalışma yaklaşık 5 günde 20 kişilik bir proje ekibiyle hayata geçti. Âşık Veysel Kara Toprak Projesi, 25×35 metre ebatlarında toprakla oluşturulan ilk dev portre olma özelliği taşıyor.”

“Âşık Veysel’in aramızdan ayrılışının 50. yılında, 25 bin avuç kara toprakla portresini hazırlamak, ustaya minnetimizin büyük bir göstergesi. Âşık Veysel’in on bir kıtadan oluşan Kara Toprak şiiri, ‘Dost dost diye nicesine sarıldım’ dizesiyle başlar. Kara Toprak da diğer türkülerinde olduğu gibi, Âşık Veysel’in her bakımdan ermiş, bilge kişiliğini yansıtır. Değerli ozan, kendinden çok diğer canlıları, insanları, hayvanları, çevreyi ve doğayı düşünür. Türkülerinde aşk, Allah, insan, doğa ve memleket sevgisi; üretmek, paylaşmak, insanlığa değer katmak ve insanın dünyadaki faniliği gibi konuları işler. Kara Toprak türküsünde de insanın fani dünyada anne babasının, eşinin, sevdiğinin, dostunun bile ihanetine uğrayıp hayal kırıklığı yaşayabileceğini, onu yarı yolda bırakmayacak yegâne varlığın ‘sadık yâri kara toprak’ olduğunu vurgular. Nihayetinde her şey bittiğinde, tıpkı ana rahmindeki sıcak bir karanlığa uzanır gibi, yine kara toprağın koynuna kavuşuruz. Âşık Veysel’in anlattığı ‘kara toprak’ yekpare bir bütün olan evren anlayışının tipik bir örneğidir.”

İki ay boyunca hazırlıkları yapılan çalışma yaklaşık 5 günde, 20 kişilik bir proje ekibiyle hayata geçirilmiş. 32058 numaralı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılı “Âşık Veysel” yılı ilan edilmiş;. UNESCO tarafından da Uluslararası Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştı.

Görsel: Cumhur Aygün, Instagram