Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Refik Anadol’un Yeni Kişisel Sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”

Refik Anadol’un Yeni Kişisel Sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”

Refik Anadol, "Makine Hatıraları: Uzay" başlıklı kişisel sergisiyle 19 Mart’tan itibaren PİLEVNELİ Dolapdere’de sanatseverlerle buluşacak.

Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol, dünya genelinde çağdaş sanatın en önemli isimlerinden. Yapay zekayı bir araçtan ziyade takım arkadaşı olarak gören sanatçı, verileri işleyip büyüleyici görsel materyallere dönüştürüyor. Verilerle hikaye anlatmak, Refik Anadol’un işlerinin temelini oluşturuyor. Evreni, insan duyularını, makineleri ve belleği anlamak için kullandığımız birbiriyle ilişkili anahtar kavramları; dijital sanat ve mimari merceğinden bakarak araştırıyor. Çalışmalarını yakından takip ederek sık sık yer verdiğimiz sanatçıyı Yeni Yaratıcılar etkinliğimizde de ağırlamıştık. Refik Anadol, yeni kişisel sergisi Makine Hatıraları: Uzay ile 19 Mart’tan itibaren PİLEVNELİ Dolapdere’de izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Refik Anadol’un İstanbul’da gerçekleşen en kapsamlı kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”

Makine Hatıraları: Uzay sergisinde, Refik Anadol’un daha önce sergilenmemiş son dönem çalışmaları yer alacak. Sergi, Refik Anadol Studio’nun İstanbul’da bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı kişisel sergisi olarak nitelendiriliyor. Sergide, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seren ve uzayla ilgili büyük veri kümelerine ışık tutan yeni bir kavramsal çerçeve sunuluyor. Sanatseverler sergiyi, COVID-19 sosyal mesafe kurallarına uygun ve ücretsiz olarak deneyimleyebilecek. Sergi 25 Nisan’a kadar devam edecek.

Sergi, “Hatıralar” ve “Düşler” başlıklı iki bölümden oluşuyor. Her bölüm, insanlığın uzay keşiflerine farklı bir estetik perspektifle yaklaşıyor. İlk bölüm olan “Hatıralar”, Refik Anadol’un yapay zeka yardımıyla uzayla ilgili henüz yorumlanmamış ham görsel verileri topladığı ve onları pigmentlere dönüştürdüğü bir dizi dinamik veri tablosu sunuyor. Eseri yaratmak için; ISS, Hubble, MRO Uzay Teleskopları ve diğer uydular tarafından kaydedilen iki milyondan fazla görüntüden yararlanılmış. Bu şimdiye kadar bir sanat eserinde kullanılan en büyük uzay temalı veri kümesi. İkinci bölüm olan “Düşler”, üç boyutlu veri heykelleri ve 15 dakikalık mekanla bütünleşik bir yapay zeka sineması yerleştirmesinden oluşuyor. Eserler, hem dünyanın hem de diğer gök cisimlerinin topolojilerinden oluşan veri noktaları arasındaki çoklu ağ akışını ortaya koyuyor.

“Makine Hatıraları: Uzay”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özel desteğiyle; Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW, İBB iştiraklerinden Kültür AŞ, Samsung Galaxy S21 Serisi ve TurkishBank ana sponsorluğunda hayata geçiyor.

Görsel: PİLEVNELİ