Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Refik Anadol İnsanın En Özel Verisini İşliyor: Eriyen Hatıralar

Refik Anadol İnsanın En Özel Verisini İşliyor: Eriyen Hatıralar

Refik Anadol sahip olduğumuz en kıymetli varlığı, anıları makine öğrenmeyle buluşturarak yarattığı eserlerini Pilevneli Gallery'de sergiliyor.

Refik Anadol, olabilecek her çeşit veriyi alıp, işleyip görsel materyallere dönüştürmesiyle kendinden söz ettiren bir sanatçı. SXSW’te Infinity Room / Sonsuzluk Odası eserini, SALT Galata’da da Archive Dreaming / Arşiv Rüyası yerleştirmesini görmüş, deneyimlemiştik. Refik, bu kez üzerinde çalışmak için çok daha özel bir veri seti yakalıyor; anılarımız.

Mutlu, hüzünlü, zayıf, güçlü anılar

Refik’in söylediğine göre Kaliforniya Üniversitesi nöroloji laboratuvarları uzun zamandır beyin dalgalarını veriyi dönüştürme ve bunu analiz etme üzerinde çalışmalar yürütmeyi hedefliyormuş. Ancak insanların beyin dalgalarını kolayca alıp kamuya açık olarak kullanmak mümkün değilmiş. Bu nedenle Kaliforniya Üniversitesi çatısı altında insanların anıları isimsiz olarak toplanmış ve sadece üniversite içinde, izin alınarak kullanılabilir hale gelmiş. Refik Anadol da bu veriyi kullanarak insanların mutlu, hüzünlü, neşeli, kederli ve daha birçok çeşit anısını alıyor ve frekansları makine öğrenmeyle buluşturarak görselleştiriyor. Buradaki püf noktalardan birisi ise EEG dalgalarına bağlı olarak anıların gücü eserin görselliği de çeşitleniyor.

Pilevneli Gallery’de açılan Eriyen Anılar / Melting Memories sergisi, Refik Anadol’un bu anılar üzerinde yaptığı görselleştirme çalışmasının meyvesi. Sanatçının Türkiye’deki ikinci kişisel sergisi olan Eriyen Anılar; 3 boyutlu tuvaller, heykeller, dev boyutta LED ekran, ışık ve projeksiyon eşliğinde deneyimleniyor.

Eriyen Hatıralar sergisi, Pilevneli Gallery’nin toplamda 3 katına yayılıyor. Giriş katında ekranlar üzerinde 6 eser sergilenirken, alt katta 3 heykel üzerine projeksiyon ile ışık ve sesi birleştiren bir deneyim yer alıyor. Üst katta ise 6 metreye 5 metre büyüklüğündeki serginin en büyüleyici işi bulunuyor. Eserlerle bütünleşen sesler de yine toplanan verinin minimum insan dokunuşuyla frekansa ve müziğe dönüştürülmüş halini sunuyor. Bu sayede sergiye adımınızı attığınız andan itibaren görsel ve işitsel olarak anılarda gezmeye başlıyorsunuz.

Eserleri incelerken bir anda duyguların dolup taştığı çıkışları görmek veya bir anda oluşan formlar arasında bir insan figürü görmek insanı heyecanlandırıyor. Eserlerin akışla üzerinizde bıraktığı his de her birini uzun süre incelemenizi sağlıyor. Sergi 7 Şubat’ta açıldı ve 10 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Etkinlik detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

@refikanadol #underconstruction #soon #meltingmemories @pilevneligallery

A post shared by Pilevneli Gallery (@pilevneligallery) on

Görsel: Bigumigu
Manşet görseli: Pilevneli Galley