Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uykusuzluktan İlham Alan Aydınlatma Teknolojisi

Uykusuzluktan İlham Alan Aydınlatma Teknolojisi

Orro modern aydınlatma sistemlerine hem insan hem de gezegen doğasına uyumlu bir çözüm getiriyor.

Colin Billings, 2014 yılında yönetici olarak görev aldığı Stitcher adlı podcast uygulamasının Paris merkezli dijital yayın platformu Deezer’a satışı sırasında florasan ışıklar altında uzun süreler ve uykusuz geceler geçirdi. Ta ki bir uygulama aracılığıyla ayarladığı bilgisayar ekranının renk sıcaklığı ile uykusuzluğu arasındaki bağlantıyı çözene kadar. Uykusuzluktan ilham alan Billings, modern aydınlatma sistemlerine yeni bir yaklaşım getirerek insanların sirkadiyen (biyolojik saat) ritimlerine uyum sağlayacak bir aydınlatma sistemi üzerinde çalışmaya karar verdi.

“Yapay ışık yalnızca geçtiğimiz yüzyılda düzenli olarak kullanabileceğimiz bir şey oldu. Yararı ortada ancak birçok yeni teknoloji gibi insanları olumsuz etkileyen karanlık bir yanı var.” diyor Billings ve ekliyor: “Işığın hayatımızda güçlü bir etkisi var. Güvenlik duygumuzla doğrudan bağlantılı ve bu da hayal gücümü tetikledi. Siz evde dolaşırken varlığınızı algılayıp kendiliğinden yanan ışığın vereceği hissi tahmin edebiliyorum.”

Hem biyolojik hem de ekolojik açıdan uyumlu aydınlatma

Projenin bir de ekolojik yönü var. Araştırmaları sırasında karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 5’inin açık unutulan aydınlatmalardan kaynaklandığını öğrenen Billings, ekibiyle birlikte bilgisayar monitörlerinin renk sıcaklığını ve ışığın parlaklığını ayarlama teknolojisinden yola çıkarak gün ışığının durumuna göre ortam ışığını otomatik olarak ayarlayan aydınlatma anahtarları tasarladı. Tamamlaması iki yıl ve 150 bin dolara mal olan prototipi ilk önce “Edison” olarak adlandırdılar. Ancak lansman sırasında herhangi bir telif hakkı sorununu önlemek için İspanyolca altın kelimesinin bir varyasyonu ve doğal ışığın en sıcak olduğu gün batımından önceki saate atıfta bulunan “Orro” olarak değiştirdiler.

Hareket ve ses sensörleriyle kontrol edilebilen Amazon’un Alexa, Sonos ses sistemleri ve ev güvenliği gibi diğer akıllı ev sistemleriyle entegre olabilen Orro, ilk başlarda perakende satışlarda aradığını bulamadı. Akıllı ev cihazlarının dörtte üçünün inşaat sektörü tarafından satın alındığını keşfettikten sonra B2C’den  B2B pazarlamaya dönen şirket 2019 yılında halka arz edildi. Akıllı ev konseptinin inşaat sektöründe yarattığı rekabetçi ortamdan faydalandıklarını belirten Billings, uyumlu aydınlatma sistemleri pazarının da büyüyeceğine inanıyor.

Görsel: Pexels, Instagram, Youtube