Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karolina Romanowska’nın Seramik Maskeleri

Karolina Romanowska’nın Seramik Maskeleri

Seramik sanatçısı Karolina Romanowska, farklı duyguları aynı anda barındıran muzip maskeler yapıyor.

Pandemiyle birlikte maske, insanların adını bile duymak istemediği bir nesne haline geldi. Oysa maske aynı zamanda farklı kültürlere ait köklü geleneklerin parçası; çağdaş sanatçıların ve tasarımcıların da yaratıcılığını konuşturduğu bir alan. Bunu bize yeniden hatırlatan pek çok çalışmaya yer verdik yakın zamanda. Filippo Nassetti ve Vincenzo Reale’in deniz yaşamından ilham aldığı biyomimetik tasarımlı şu nefis maskeler bunun en güzel örneklerindendi. Ukraynalı sanatçı Dmitriy Bragin’in steampunk maskelerini ve şurada yer verdiğimiz nice farklı maske tasarımını anmadan geçmek istemem. Şimdi de Karolina Romanowska’nın internette çokça dikkat çeken muzip maskeleri var sırada.

“Bir maske, kim olduğumuzu gizleyebilir veya açığa çıkarabilir”

Wisconsin’de yaşayan sanatçı; çizgi gibi ağızlara, düz dillere, süsleme gibi duran gözyaşı damlalarına ve sivri uçlu boynuzlara sahip kilden karakterler yaratıyor. Sağlam olmaları için de bolca levha, bobin ve kalıp kullanıyor. Her şeyi elle yapıyor. Figürlerin muzip ve çelişkili ifadeleri, seramik malzemenin statik görünümüyle hoş bir zıtlık yaratıyor.

Sanatçı, eserlerine boyut kazandırmak için yüzeylerine bol bol doku ekliyor. Bir malzeme olarak kil ona çocukken toprakla oynadığı günleri hatırlatıyor. Dolayısıyla bu malzemeyi çok ilham verici buluyor. Çocukken yaşadığı en eğlenceli zamanlar arasında; çamuru pizzalara, kuşlara ve kalelere dönüştürdüğü günleri sayıyor. “Çamur sayesinde gerçek özgürlüğü deneyimleyebiliyorum.” diyor.

Romanowska, minyatürden gerçek boyutlu figürlere uzanan heykeller ve maskeler yapıyor. Minimalist ve esprili yaklaşımıyla aynı zamanda geçmiş kültürlere ve sanat tarihinin bazı dönemlerine de atıfta bulunuyor. “İnsanların olduğu her yerde maskeler vardır. Ben sadece en başından beri yapılmış bir eylemi tekrarlıyorum. Ritüeller ve eğlence için kullanılan maskeler, kim olduğumuzu gizleyebilir veya açığa çıkarabilir” diyor.

Görsel: Instagram