Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Steampunk Maskeler

Steampunk Maskeler

Ukraynalı sanatçı Dmitriy Bragin, takan kişiye sayborg havası veren steampunk stilinde maskeler yapıyor.

Son 2 yılda, kültürel ve sanatsal boyutuyla maskenin ne olduğu geri planda kaldı. Bu nesne, insanı mikroorganizmalardan koruyan işlevsel bir aparat olarak çok fazla olumsuz anlam yüklendi. Neyse ki yaratıcı insanlar, sık sık maskenin bu bağlamdaki yerini hatırlatıyor. En son Filippo Nassetti ve Vincenzo Reale’in deniz yaşamından ilham alan büyüleyici maskelerine yer vermiştik. Şimdi ise Dmitriy Bragin’in birbirinden hoş steampunk stilinde maskeleri var sırada.

Sayborg havasına bürünmek

Dmitriy Bragin’in maskeleri, yüzün tamamını metalik görünümlü bir yapıyla kaplıyor. Bu maskeleri incelediğinizde; küçük dişliler, yaylar, somunlar, mercekler ve daha nice teknik unsuru fark ediyorsunuz.

Bragin’in yeni bir maske yapmaya başladığında, taban olarak kesilmesi ve yeniden şekillendirilmesi kolay, dayanıksız bir plastik maske kullanıyor. Dekoratif unsurları bu plastik maskenin üzerine ekliyor. Örneğin ikinci el olarak satın aldığı bir fotoğraf makinesi merceği tüm maske için ilham kaynağı olabiliyor. Bazen bir oyuncak setindeki motosiklet gibi beklenmedik şeyleri de maske malzemesi olarak değerlendirebiliyor Bragin.

Steampunk, 19. yüzyılın buharla çalışan endüstriyel makinelerinden ilham alan bir bilim kurgu alt türü. Bragin’in maskeleri de kesinlikle steampunk estetiğinin ruhunu yakalamış parçalar.

Bragin’in maskeleri bronz veya başka bir metalden yapılmış gibi görünse de, bu aslında bir yanılsama. Onlara ağırlık ve eskimişlik yanılsaması eklemek için akrilik boya kullanıyor. Bu sayede, maskeler göründüğünden çok daha hafif ve taşıması kolay objeler.

Dmitriy Bragin’in tüm çalışmalarını Instagram’ı ve Etsy mağazası üzerinden takip edebilirsiniz.