Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pandemi Döneminde Kendini İfade Aracı Olarak Maskeler

Pandemi Döneminde Kendini İfade Aracı Olarak Maskeler

ABD’de düzenlenen MASK adlı sergi, pandemiyle birlikte günlük yaşamın zorunlu bir parçası haline gelen maskeleri sıkıcı bir obje yerine kendini ifade aracı olarak konumlandırıyor.

Pandemiyle birlikte maske, insanların adını bile duymak istemediği bir nesne haline geldi. Maske kuralına eksiksiz uyan benim gibi kullanıcılar için bile maske gerçekten hayatı zorlaştıran ve uyum sağlaması güç bir aksesuar artık. Oysa maske aynı zamanda farklı kültürlere ait köklü geleneklerin parçası; çağdaş sanatçıların ve tasarımcıların da yaratıcılığını konuşturduğu bir alan. Londra Tasarım Festivali’nde Masters of Disguise sergisinde yer verilen maskeler bunun en güzel örnekleriydi. Gece kulübü maskeleri, müzikle etkileşimli LED maskeler ve dokuma maskeler yaratıcılık dozu ve estetik değeri yüksek işlerdendi. ABD’de düzenlenen MASK adlı sergi ise maske kuralına uymayan insanların tutumuna “yeniden düşünün” şeklinde karşılık veriyor adeta.

Bu sergi, kurala uymayan insanların “maske” kavramına bakış açısını değiştirmeyi amaçlıyor

Denver Üniversitesi’ne bağlı Vicki Myhren Gallery’de düzenlenen MASK, 17 Eylül’de başladı ve 1 Aralık 2020’ye kadar da devam edecek. Galeride vitrin mankenleri üzerinde 40’tan fazla sanatçıya ait maske sergileniyor. Sergi, izleyiciyinin gözünde COVID-19 ile bağlam değiştiren maske kavramının ötesine geçiyor ve kendini ifade aracı olarak kadim maske geleneğine vurgu yapıyor.

Tuhaf, grotesk ve şık maskelerden oluşan koleksiyondaki parçalar, isimleriyle ya da biçimsel özellikleriyle salgın dönemine dair göndermeler içeriyor. Öte yandan tıbbi açıdan koruyucu işlev görecek şekilde tasarlanmamışlar. Gerçi bir kısmı, piyasadaki maskelerden çok daha sağlam görünüyor. Yapımlarında keçe, fermuar, kağıt, atık plastik, tel gibi malzemeler kullanılmış.

Vicki Myhren Gallery sergi açıklamasında “Bu proje aracılığıyla, halk sağlığını ilgilendiren ve yurttaşlık sorumluluğu olan maske takmanın önemine dikkat çekmeyi umuyoruz.” diyor. Hatta galeri serginin bir parçası olarak ihtiyacı olanlara dağıtılmak üzere ücretsiz maske temin ediyor. Bu maske dağıtımı için de yine Denver’da bulunan RedLine Çağdaş Sanat Merkezi ile iş birliği yapıyor.

Sergi, maske takmanın nefret edilesi bir kural olarak görülmesine son vermeyi amaçlıyor. Sanatçıların da ortaya koyduğu gibi maske aynı zamanda dışa dönük bir kendini ifade etme yolu ve yaratıcılık fırsatı.

Görsel: Instagram