Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneşi ve Havayı Kullanarak İçme Suyu Üreten Makine

Güneşi ve Havayı Kullanarak İçme Suyu Üreten Makine

Tunuslu şirket Kumulus tarafından yaratılan Kumulus-1 adlı tasarım, yalnızca güneşten ve havadan faydalanarak şebekeden bağımsız temiz su üretebiliyor.

Dünyanın bazı noktalarında içme suyuna erişim oldukça zor. Ayrıca küresel anlamda da insanlık genel bir su kriziyle karşı karşıya. Bu gerçekler bilim insanlarını ve tasarımcıları, içme suyu elde edilebilecek alternatif çözümler geliştirmeye yöneltti. Örneğin birkaç ay önce yer verdiğimiz HelioWater isimli arıtma küreleri, güneş enerjisini kullanarak deniz suyunu temiz içme suyuna dönüştürebiliyor. Onun öncesinde de birçok ilginç tasarıma yer vermiştik. Şimdi de Tunuslu start-up Kumulus’un güneşin yardımıyla havayı suya dönüştürebilen Kumulus-1 isimli projesi gündemde.

Kumulus-1, herhangi bir harici elektrik kaynağı olmadan günde 20 – 30 litre arasında su üretebiliyor

Kumulus’un açıkladığı verilere göre yeryüzünde 1,1 milyar insanın suya erişimi yok ve 2,7 milyar insan yılda en az bir ay su kıtlığı yaşıyor. Bu nedenle çağımızda temiz içme suyu bir lüks haline gelmiş gibi duruyor. Dünya çapındaki okulların neredeyse üçte biri temiz sudan yoksunken, kötü su kalitesi nedeniyle her yıl 5 yaş altı 500 bin çocuk ölüyor. İnsanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri olan içme suyu krizinin, 2040 yılına kadar su kaynaklarının çok sınırlı olduğu bölgelerde 600 milyon çocuğu etkileyeceği söyleniyor. Kumulus’un bu durum karşısında geliştirdiği çözüm, suyu güneşten ve havadan çeken bir makine. Projenin amacı, herhangi bir harici elektrik kaynağı – ve elbette ek su kaynağı – olmaksızın günde 20 ila 30 litre arasında üretim yaparak ekonomik ve sürdürülebilir içme suyu sağlamak. Bundan önce yer verdiğimiz HelioWater’ın günde 10 litre su üretebildiğini göz önüne alırsak, Kumulus’un miktar açısından biraz daha iddialı olduğunu görüyoruz.

Kumulus-1, tahmin edeceğiniz üzere nemi içme suyuna dönüştürüyor. Bu sayede Kuzey Afrika çölü gibi tamamen kurak alanlarda bile güvenli ve istikrarlı bir içme suyu kaynağı olarak kullanılabilecek. Şirket, içme suyu olmayan okullara ve köylere bu cihazları sağlıyor. Ayrıca plastik şişede su kullanımını azaltmak amacıyla ürünü fabrikalara, ofislere ve otellere de sunuyorlar.

Kumulus-1 bir tür “Atmosferik Su Jeneratörü”

İnternet sitelerindeki açıklamalara göre bu makine “günde 20 ila 30 litre temiz içme suyu üreten bir Atmosferik Su Jeneratörü (AWG)”. Ayrıca, tamamen otonom bir makine olduğunun; taşınmasının, kurulumunun ve bakımının da kolay olduğunun altı çiziliyor. Hava makineye girdikten sonra kirleticilerden arındırılmak üzere hava filtresinden geçiyor. Daha sonra makine havayı soğutuyor. Bu sayede içinde oluşan su, makinenin iç yüzeyinde yoğuşarak bir su tankında toplanıyor ve kullanıma hazır hale geliyor.

İç mekan ve ürün tasarımcısı Zouhair Ben Jannet tarafından tasarlanan tombul gövdesi, 1 m3’lük bir küpün içine sığabilecek büyüklükte. Bir güneş enerjisi paneli ile donatılabiliyor ve bu da onu tamamen şebekeden bağımsız bir çözüm haline getiriyor.

 

Görsel: Kumulus