Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tuzlu Suyu İçme Suyuna Dönüştürmek İçin Güneş Enerjisini Kullanan Kapsül

Tuzlu Suyu İçme Suyuna Dönüştürmek İçin Güneş Enerjisini Kullanan Kapsül

Deniz suyunu içme suyuna dönüştürebilen yüzer arıtma kapsülü WaterPod, sadece güneş enerjisini kullanarak sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Gezegenimizdeki suların yüzde 97’sini okyanuslar oluşturuyor. Tatlı su kaynaklarımız sadece yüzde 3’lük alan kaplıyor. UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütüne göre küresel ölçekte yaklaşık 2,2 milyar insanın yani bir diğer söylemle her 3 kişiden 1’inin temiz suya erişimi bulunmuyor. Deniz suyunu tuzdan arındırıp içilebilir hale getirmek bu sorun için oldukça büyük bir potansiyel barındırıyor ancak maliyeti ve sürdürülebilirliği nedeniyle hala yeteri kadar girişimle karşılaşmıyoruz. Yine de bu konuda Bigumigu’da Desalinator, Purifier Lifesaver gibi birkaç farklı girişime yer vermiştik. Asya Pasifik Teknoloji ve İnovasyon Üniversitesi’nde (APU) bir grup öğrenci tarafından tasarlanan, güneş enerjisiyle çalışan ve deniz suyunu içilebilir suya dönüştüren WaterPod isimli bir cihaz da bu örneklerin arasında girebilecek bir girişim.

Tuzlu suyu içme suyuna dönüştürmek için sürdürülebilir ve alternatif bir yöntem

Malezya, Endonezya ve Filiplinler’de denizde yaşayan göçebe gruplar yer alıyor. Buradaki etnik gruplar belki de suya en yakın olup, su ile iç içe yaşayıp su kıtlığı yaşayan insanlar. Malezya’daki bu etnik gruplardan biriyle tanışan Bennie Beh Hue May, Yap Chun Yoon, Loo Xin Yang buradaki temel sorunu görmeleri üzerine bu girişimi başlatıyor.

waterpod

WaterPod’un işleyiş mekanizması da aslında temelde oldukça basit bir yoğuşma ve buharlaşma sürecini kapsıyor. Cihaz, deniz suyunu tuzu ayrıştırarak emen fitilli bir alt tabakadan oluşuyor. Özel olarak tasarlanmış yarım küre güneş ışığına maruz kalan ve buharlaşan suyu haznesinde topluyor. Buharlaşma sırasında orta kısımda yer alan siyah kumaş suyu temizliyor. Alüminyum levha ve siyah kumaş suyun yüzey alanını artırmak için küresel tasarlanıyor. Bu sayede daha hızlı buharlaşma gerçekleşiyor.

Tuzdan arınan su buharı, kapağın etrafından ortamdaki havayı alarak soğuyor ve tekrar sıvı forma dönüyor. Kubbenin etrafındaki su damlacıkları dalgalı okyanusun da sayesiyle sallanarak depoya düşüyor. Tuzdan arındırılmış su 30 ila 40 litre arasında hacimlere sahip haznelere pompalanıyor ve içime hazır halde bekliyor.

WaterPod, okyanuslardaki plastik atık kirliliğiyle de mücadele ediyor

Plastik kirliliğiyle mücadele için sürdürülebilir bir çözüm olmayı da hedefleyen proje, üretim sürecinde okyanuslardan toplanan plastik malzemeleri kullanmayı hedefliyor. Tasarımı geliştiren öğrenciler WaterPod’u daha büyük arındırma tesisleri için bir alternatif olarak sunuyor. WaterPod’un basit işleyişi sayesinde daha büyük ölçekte uygulanabilirliğine dikkat çekiyor.

Tasarım, bu yıl The James Dyson Award’da ulusal alanda ödül kazandı. Uluslararası ödül için sarılma hissi veren koltuk OTO, portatif yol aracı Roadfix, ultrason tabanlı erkek doğum kontrol cihazı COSO gibi rakiplerle yarışacak.

waterpod

Görsel: The James Dyson Award