Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sarılma Hissi Veren Koltuk: OTO

Sarılma Hissi Veren Koltuk: OTO

Tasarımcı ve marangoz Alexia Audrain, otizmli bireylerin streslerini azaltmasına ve daha iyi hissetmesine yardımcı olacak estetik ve işlevsel bir koltuk tasarladı.

Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış bireyler genellikle sakinleşmek ve aşırı duyusal yükle başa çıkmak için çeşitli yollar aralar. Çeşitli çözümlerin birisi de bedeni kucaklamak ve karşıdaki insanı sakinleştirmektir. Fiziksel olarak karşıdaki insanla duygusal bir temas kurmak, kişiyi çepeçevre sararak gergin ortamdan ya da duygudan soyutlamak aileler tarafından bireyi sakinleştirmenin en etkili yolları arasında gösteriliyor.

Fransız tasarımcı ve marangoz Alexia Audrain tarafından Blain enstitüsü iş birliğinde ortaya çıkarılan OTO isimli koltuk da otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanıyor. Tedavi edici ve stres önleyici özelliklere sahip OTO, bir tür sarılma sandalyesi.

OTO, yumuşak minderleri ve vücudu hafifçe saran yapısıyla bir koza hissi veriyor

Mobilyaların fonksiyonel ve işlevsel özelliklerine odaklanan tasarımcı; kullanıcıları projesinin merkezine koyan, sosyolojiyi ve mobilya tasarımını kendi bakış açısıyla harmanlayan bir sanatçı aslında. Temple Grandin’in Hug Box (Sarılma Kutusu/Makinesi) tasarımından ilham alan Alexia, otizmli bir çocuğun ya da yetişkinin dikkatini tek bir duyguya kaydırması ve vücudunun farkına varabilmesi fikri üzerinden OTO sandalyesini geliştiriyor.

OTO koltuğunu kullanmak iste oldukça basit. Kullanıcı fişi takıp fermuarları açtıktan sonra uzaktan kumanda sayesinde bedenini hafifçe sarmalayabiliyor. Bir kozaya benzeyen yapısı sayesinde büzülen minderler kişiyi çevreliyor. Konforlu ve sıcak bir his yaratıyor.

oto

Koltuğa zarif ve estetik bir görünüm kazandırmak için yün, keçe ve yumuşak reçine gibi farklı malzemeler kullanılıyor. Bu estetik pastel renklerle tamamlanıyor. İç döşemesi tamamen çıkarılabilen kadife kumaşın makinede yıkanması da bu sayede oldukça kolay oluyor.

Alexia Audrain’in OTO tasarımı portatif yol yama aracı Roadfix gibi tasarım mühendislerini ödüllendiren uluslararası tasarım yarışması The James Dyson Award’dan ödülle döndü. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl Saint-Pierre Vakfı tarafından düzenlenen 2020 Çocuk Sağlığı İnovasyonu’nun “Umut” kategorisinde kazanan tasarım oldu.

Alexia Audrain, ürününü önümüzdeki yılın Eylül ayında satışa çıkarmayı planlıyor. Bu süreç içerisinde ürünün üretim sürecinin optimize edilmesi, koltuğun farklı koşullara entegre edilebilmesi için araştırma çalışmalarına devam edilecek.

oto

oto

oto oto

Görsel: Alexia Audrain