Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu TikTok Hesabı Tasarımın İlginç Gerçeklerini Açıklıyor

Bu TikTok Hesabı Tasarımın İlginç Gerçeklerini Açıklıyor

TikTok'ta paylaşımlarıyla ünlenen Design Secrets hesabı, günlük yaşamda dikkatlerden kaçan tasarım detaylarını açıklıyor.

Sosyal medyayı en iyi kullanan insanların, bilginin peşinde olanlar olduğuna inanıyorum. Elbette bilgiyi aktaran insanlar da çok önemli. Artık gerek TikTok’ta gerek Instagram’da bu tür zihin açıcı pek çok kullanıcı var. Örneğin TikTok’ta ilk yardım bilgilerinin dansla anlatıldığı #PLSChallenge benim favorilerim arasındaydı. TikTok’ta keşfettiğim anda bir türlü incelemeyi bırakamadığım Design Secrets hesabı da aynı şekilde hap bilgilerle dolu faydalı videolar paylaşıyor.

Tesadüf değil, tasarım

Design Secrets, her gün gördüğümüz, kullandığımız ve üzerine düşünmediğimiz tasarımların sırlarını açıklıyor. Örneğin asansörde neden aynalar var, tiyatroda neden kırmızı renkli koltuklarda oturuyoruz ve neden eski çizgi film karakterlerinin boyunlarını kapatan aksesuarları var? Tasarım dünyasından olsanız da olmasanız da paylaşımlar oldukça zihin açıcı. Elbette bilgileri başka kaynaklardan araştırıp teyit etmekte her zaman fayda var. Hem teyit ederken bu hap bilgilerin daha derinine de inme şansı yakalıyor insan.

Bir konsept tasarımcı ve mucit olan anlatıcı tarafından paylaşılan bu videolar kısa sürede viral olmuş ve milyonlarca görüntülemeye ulaşmış. 580 bini aşkın takipçisi olan hesap, TikTok’un creators programına da davet edilmiş.

Design Secrets’ın paylaşımlardan 2 örneği aşağıda alıntılıyorum. Bunları hiç duydunuz mu, ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Neden eski çizgi film karakterlerinin yakasında hep bir aksesuar var?

@designsecretsss

Why old #cartoon characters wear neck collars #designsecrets #animation #anime #design #fypシ

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

Bu paylaşımda anlatılanlar şöyle: Eski çizgi filmlerde birçok ana karakterin boyunlarını kapatan ve kafalarını vücutlarından ayıran kravat veya boyunluk taktığını fark edebilirsiniz. Bu bir tesadüf değil, yani 1960’larda ikonik ikili Hanna-Barbera, dünya çapında 300 milyondan fazla izleyiciye her hafta 6 saat çizgi film televizyonu yayınlıyordu. Ancak, aynı zamanda, stüdyonun bütçesi sürekli daralmaya devam ediyordu. Elle çizilen bu animasyonlara harcanan çabayı, dahice bir hareketle %7000 azaltan yeni bir teknik buldular. Bu çözüm, karakterlerin boyunlarına bir şey takmaktı. Bu sayede karakterlerin vücut pozisyonu aynen korunuyordu ve sadece kafayı hareket ederken ve konuşurken canlandırmak yeterli oluyordu. Bu çözüm, 7 dakikalık bir çizgi film için gereken kareleri 14.000’den 2.000’e indirerek tüm animasyon endüstrisini kurtardı.

Sinema koltuklarının ve perdelerinin rengi neden kırmızıdır?

@designsecretsss

Why movie theater seats are colored red #movie #design #designsecrets #ux #color #learnontiktok #fypシ

♬ Movie Theater – Fernando Furones

Bu paylaşımda şunlar açıklanıyor: Sinema salonlarında perdelerin ve koltukların kırmızı renkte olması tesadüf değil, tasarım gereğidir. Bunun nedeni, kırmızı rengin karanlıkta ve düşük ışık koşullarında ortamdaki ışığı yoğun olarak emmesi ve ışığı yansıtma oranının da düşmesidir. Başka bir deyişle insan gözü için karanlıkta görülemeyen bir renktir. Bu nedenle sinema ve tiyatro salonları gibi odağın sahne veya perdede tutulmak istendiği alanlarda kullanılır. İzleyici bu sayede filme konsantre olabilir ve çevredeki dikkat dağıtıcı unsurlar azalır.

Görsel: TikTok