Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Desalinator Tuzlu Suyu Temiz İçme Suyuna Dönüştürüyor

Desalinator Tuzlu Suyu Temiz İçme Suyuna Dönüştürüyor

Matt Marchand’ın tasarladığı Desalinator, suyu hem tuzdan hem de içindeki bakterilerden arındırarak ihtiyaç halinde temiz içme suyu sunuyor.

Kamp sırasında ya da acil durumlarda temiz içme suyu bulmakta sıkıntı yaşayabiliriz. Ayrıca suyun tükeneceğini ileri süren karanlık gelecek senaryolarını dikkate aldığımızda da içme suyu meselesi hep gündemimizde. Bu nedenle kirli suyu temizleyen pipet, grafen filtre, filtreli seyahat şişesi gibi farklı çözümleri yeri geldikçe paylaşıyoruz. Desalinator da tuzlu suyu içme suyuna dönüştürerek dikkate değer bir çözüm öneriyor.

Hem tuzdan hem de bakterilerden arındıran 4 aşamalı filtre sistemi

Diyelim ki yakınınızdaki tek su kaynağı bir deniz ya da okyanus. Ancak tuzlu olmasının yanı sıra temiz olup olmadığı da şüpheli olduğundan bu sudan faydalanamıyorsunuz. Bir acil durumda İstanbul’da yaşanabilecek bir sıkıntı bu. İşte ABD’li endüstriyel tasarımcı Matt Marchand’ın tasarladığı Desalinator suyu hem tuzdan hem de içindeki bakterilerden arındırarak bu gibi durumlarda hayati bir rol oynuyor.

Desalinator’ün filtreleme sistemi, opak plastikten matara benzeri bir haznenin içine yerleştirilmiş. bulunuyor. Haznedeki sistem dört aşamada suyu filtreliyor. Bu filtreler; suyu küçük atık birikintilerinden ayırmak için silikon boncuklar, sudan tuzu ayırmak için elektrodiyaliz, bakterilerden arındırmak için UV filtre ve son olarak da bir bariyer niteliğinde kömür filtresi olarak sıralanıyor. Kömür filtresi, önceki filtreleri aşan bir şeyler olması ihtimalini ortadan kaldırarak işi sağlama alıyor. Bu dört aşamanın sonunda içme suyu, haznenin diğer bölmesindeki şişe mahiyetindeki bölümde toplanıyor. Böylece kirli tuzlu suyun olduğu bölümden ayrı bir yerde depolanmış oluyor.

Tüm bunların gerçekleşmesi insan müdahalesi gerektirmiyor. Kullanıcının tek yapması gereken, kirli tuzlu suyu hazneye doldurmak ve filtreleme sisteminin işini yapmasını beklemek.

Matt Marchand‘ın çalışmalarını, Instagram’ı ve Behance profili üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Behance