Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3B Baskı Elektrikli Motosiklet

3B Baskı Elektrikli Motosiklet

BigRep, tasarım araştırmaları kapsamında ürettiği Nera'yı "dünyanın ilk 3B baskı elektrikli motosikleti" olarak tanıttı.

Almanya merkezli uluslararası şirket BigRep, hem 3B baskı teknolojisiyle kendisi ürün geliştiriyor hem de 3B baskı ürün geliştirmek isteyen şirketlere bu teknolojiyi sunuyor. Şirket; makine mühendisleri, yazılım geliştiriciler, endüstriyel tasarımcılar, elektronik mühendisleri, kimyacılar ve iş uzmanlarından oluşan disiplinler arası bir ekibe sahip. Böylesi güçlü bir ekip olunca da sık sık ses getiren işlere imza atıyorlar. Örneğin birkaç ay önce dünyanın ilk 3b baskı havasız bisiklet lastiği söylemiyle isimlerini duyurdular. Bu defa ise “dünyanın ilk 3B baskı elektirikli motosikleti” olarak tanıttıkları Nera var karşımızda.

Nera’nın elektrik aksamı hariç her şeyi 3B baskıyla üretildi

Nera’nın tasarımı Marco Mattia Cristofori ve Maximilian Sedlak imzasını taşıyor. Elektrik aksamdaki parçaları hariç her şeyi 3B baskı ile üretilmiş. Baskıda, eriyerek kaynaşan filamentle üretim (fused filament fabrication/FFF) olarak adlandırılan 3B baskı işlemi uygulanmış. Bu işlemin özelliği, termoplastik malzemeden yapılmış filamentlerin kullanılması.

Baskıda BigRep‘in kendi büyük ölçekli 3b yazıcıları ile ProR, ProFLEX, PETH ve PLA filamentleri kullanılmış. 0,6 – 1 mm’lik bir nozulle, 0,4 – 0,6 mm katmanlar oluşturularak baskı yapılmış. BigRep üretim aşamasında, kendi inovasyon laboratuvarı NOWLAB’in geliştirdiği fonksiyonel entegrasyon ve gömülü sensör teknolojilerinden de faydalanmış. Motosikletin boyutları 55x90x190 cm, ağırlığı ise yaklaşık 60 kg.

Ne yazık ki, şimdilik caddelerde Nera motosikletleri göremeyeceğiz. Şu an için motosiklet sadece BigRep’in 3B baskı potansiyeline yönelik araştırmasının bir parçası olarak yapılmış bir prototip. Bu nedenle aktarma organı, menzil veya performans hakkında herhangi bir detaya da yer verilmemiş.

BigRep’in çalışmalarını Instagram’ı ve Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram