Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaratıcı Oyun Kiti Toyi ile Çocuklar Her Şeyi Oyuncağa Dönüştürebiliyor

Yaratıcı Oyun Kiti Toyi ile Çocuklar Her Şeyi Oyuncağa Dönüştürebiliyor

Her objeyi oyuncağa dönüştüren yaratıcı oyun kiti Toyi, bugün başlayan Kickstarter kampanyasıyla tüm dünyayı çocukların oyun alanı yapmak istiyor.

Mantardan yapı oyuncakları, şeker kamışından yapılmış LEGO’lar, kodlama öğreten oyuncaklar ve mimari oyuncaklar derken, “keşke bugün çocuk olsam” dedirten pek çok nefis oyuncak kitiyle karşılaşıyoruz. Türkiye’de doğan yaratıcı oyun kiti Toyi de cinsiyet, dil, coğrafi konum ve sosyo ekonomik düzey fark etmeksizin her çocuğun oyuncağı olmayı hedefleyerek kalplerimizde ayrı bir yer edinecek gibi görünüyor.

ATÖLYE ile güçlenen Toyi, Kickstarter kampanyasıyla hedeflerine ilerliyor

İstanbul merkezli sosyal bir girişim olan Toyi, Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum tarafından 2017 yılında kurulmuş. İmece destek programını tamamlamasının ardından bu yıl yine İstanbul merkezli disiplinler ötesi inovasyon platformu olan ATÖLYE ile iş birliği yapmış. Tasarımcı Elif Atmaca, özellikle oyuncağa erişimi olmayan çocuklar için, çevrelerindeki her şeyi oyuncağa çevirmelerini sağlayacak bir şey yapmayı amaçladıklarını belirtiyor. Ayrıca oyuncağa erişim sorunu olsun olmasın her çocuğun yaratıcılığını tetikleyebilecek türde bir kit.

Her çocuk bir oyuncak tasarımcısı, her şey oyuncak, her yer oyun alanı

Peki çocuklar bu kitle neler yapabiliyor? Teker, ayak, göz, çubuk, esnek halka ve eklem parçalarından oluşan kit 6 yaş ve üstü çocuklar için tasarlanmış. Bu parçaları kullanarak çocuklar; bir pet şişeyi altı kollu bir robota, eski kutuları tren vagonlarına, bir kozalağı, sevimli bir yaratığa dönüştürebiliyorlar. Yönerge yok, sınır yok. Her şey çocukların hayal gücüyle sınırlı anlayacağınız. Hem fiziksel hem sosyal çevreleriyle ve kendi iç dünyalarıyla etkileşime girebiliyorlar.

İleri dönüşüm bilinci kazandırıyor

Oyun ve oyuncak sektörünü yetişkinlerin şekillendirdiğini ve yetişkinlerin de hayal güçlerinin ne kadar sınırlı olduğunu göz önüne alırsak aslında Toyi’nin nasıl bir fark yaratmaya çalıştığını kavrayabiliriz. Proje çocuklara herhangi bir kural, yönerge ya da oyuncağın son halini sunmuyor. Tamamen açık uçlu bir oyun deneyimi yaratıyor. Her çocuk bu kitle eşsiz ve sonsuz sayıda oyuncak yaratabiliyor. Ayrıca çocuklar bir nesneye yeni bir işlev kazandırarak ileri dönüşüm bilinci kazanıyor. Toyi’nin üretiminde de sıfır atık politikası izleniyor. Toyi üretiminde ortaya çıkan atıklar geri dönüştürerek tekrar üretimde kullanılıyor.

Kickstarter kampanyası, dezavantajlı çocukları da kit sahibi yapacak

Çocuklara yepyeni bir oyun deneyimi sunan Toyi, 5 Kasım – 2 Aralık 2018 tarihleri arasında 25 dolardan başlayan ürünlerle Kickstarter üzerinden satışa sunulacak. Toyi, Kickstarter kampanyası süresince dünya genelinde sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği halinde olacak. Böylece kampanya süresince alınan her bir Toyi kiti, dezavantajlı çocuklara da bu kitin ulaştırılmasını sağlayacak. Bu şekilde dünya genelinde 1.000 dezavantajlı çocuğa kit ulaştırmayı, Toyi’nin tüm çocuklar için ulaşılabilir olmasını amaçlıyorlar. Ayrıca kampanyayla 25.000 dolar toplayarak toplu üretime geçmeyi ve oyuncak sektöründe serbest ve çocukların yönlendirdiği oyunu destekleyen bir alternatif yaratmayı hedefliyorlar.

Toyi ile ilgili gelişmeleri; Facebook, InstagramTwitter ve internet sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. Destek olmak için Kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Görsel: Toyi