Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boya Yerine Plastik Poşetlerle Yaratılan Tablolar

Boya Yerine Plastik Poşetlerle Yaratılan Tablolar

New Yorklu sanatçı Hugo McCloud, plastik poşetleri kendi geliştirdiği teknikle kolajlayarak "Burdened" adlı bir seriye imza attı.

Brezilyalı sanatçı Eduardo Srur tamamen plastik atıklardan yarattığı klasik tablolarla okyanus atıklarına dikkat çekmişti. Şimdi de New Yorklu sanatçı Hugo McCloud, boya veya tutkal kullanmadan, yalnızca tek kullanımlık poşetlerden kesip eriterek atıkları işlediği eserleriyle gündemde. Sanatçının bu teknikle ürettiği 31 parçalık serisi Burdened adını taşıyor. Srur’un projesinden farklı olarak McCloud herhangi bir ikonik tabloyu yeniden yaratmıyor, kendi özgün eserlerini atıklarla yapıyor. Bu süreçte malzemenin ruhuna uygun teknikler geliştiriyor. Ayrıca atık sorununa dikkat çekmenin ötesinde, mevcut atıkların uzun yıllar yok olmayacağını kabulleniyor ve atıkları gerçek bir sanat malzemesi olarak benimseme yolunu izliyor.

Sınıfları ve coğrafyayı aşan atıklara felsefi bakış: Burdened

McCloud’un eserlerini bir tür kolaj olarak nitelendirmek mümkün. Kolajların konuları genel olarak işbaşında olan işçiler. Sırtlarında ve bisikletlerinde eşya taşıyan işçilerden Akdeniz’i botla geçmeye çalışan mültecilere kadar farklı figüratif kompozisyonlar mevcut. Sanatçı bu seride tek kullanımlık plastiğin çevresel etkisine dair bir yorum getirmenin yanında, bu her yerde bulunan malzemenin sınıf ve coğrafyayı nasıl aştığını da vurguluyor.

Kolajların ön hazırlık sürecinde sanatçı kompozisyonu ahşap bir panel üzerinde taslak şeklinde hazırlıyor. Parçaları plastik torbalardan ayrı ayrı kesiyor ve bir ütü ile birleştirilmeden önce, tek tek fırça darbeleri gibi üst üste katmanlıyor. Malzemenin doğası gereği şeffaf olması bir katmanın üzerine uygulanan diğer katmanlarla farklı renkler elde edebilmesini sağlıyor. Sanatçı, bu malzemeyle çalışmaya başlamadan önce çok fazla planlama yapılması gerektiğini vurguluyor. Plastik, bir kez panele ütüyle yapıştırıldıktan sonra, sökme veya örtme şansınız olmadığını belirtiyor. Instagram paylaşımlarında da bu zorlu yapım sürecini aşama aşama görebilirsiniz.

Eserlerin yapımında kullanılan plastik torbalar, geri dönüşüm sahalarından ve atık yönetim şirketlerinden alınmış. Ayrıca sanatçı sokaktan kendisi de zaman zaman poşet toplamış ve alışveriş sırasında kendisine verilenleri de biriktirmiş.

Endüstriyel tasarım alanında bir geçmişi olan McCloud, bitüm veya alüminyum kaplama gibi alışılmadık üç boyutlu malzemelerden “resimler” yaratmasıyla tanınıyor. Sanatçı Burdened serisini Meksika’daki stüdyosunda karantinayı geçirirken üretmiş. Seri şu anda New York’ta yer alan Sean Kelly Gallery’de sergileniyor ve 27 Şubat’a kadar da izleyiciyle buluşmaya devam edecek. Sanatçının çalışmalarını Instagram’ı üzerinden de takipleyebilirsiniz.

burdened burdened burdened

Görsel: Instagram