Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Atık Musluğu

Plastik Atık Musluğu

Sanatçı ve aktivist Benjamin Von Wong, plastik atık sorununa ve geri dönüşümün yetersiz oluşuna dev bir musluk yerleştirmesiyle dikkat çekiyor.

Plastik atıkları hedef alan yaratıcı işler, bu konuda farkındalığı artırmak ve insanları harekete geçirmek için en iyi yöntemlerden. Benim bu alandaki favorim, dünya genelinde üretilen gerçek plastik şişe miktarını eş zamanlı olarak gökten yağdıran Humanity’s Impact adlı filmdi. Pipetleri zaman tüneli gibi kurgulayıp plastiğin ömrünü insanlık tarihiyle karşılaştıran ilanlar, Pornhub’un sahilleri atıklardan kurtarma kampanyası, plastik atık verilerini sahildeki atıklarla görselleştiren Perpetual Plastic de etkileyici işler olarak akıllara kazındı. Bu defa da Kanadalı sanatçı Benjamin Von Wong’un içinden plastik akan musluk yerleştirmesi #TurnOffThePlasticTap var karşımızda.

Şimdiye kadar üretilen plastiğin %10’undan daha azı geri dönüştürülüyor

Benjamin Von Wong daha önce; 168.000 kullanılmış plastik pipet kullandığı Strawpocalypse (pipet kıyameti), 18.000 plastik bardak kullanarak yarattığı plastik mağara Plastikophobia gibi işleriyle ses getirmiş bir sanatçı. Önceki işlerinde farklı plastik atık türlerine dikkat çeken sanatçı, #TurnOffThePlasticTap (Plastik Musluğu Kapatın) projesinde bu malzemeyi genel anlamda protesto ediyor. Aslında bu projedeki musluk metaforu, artık metafor olmaktan öte gerçeğe dönüşmüş durumda. Çünkü içme suyunda, insan dışkısında ve hatta gebelik sırasında anne ile bebek arasındaki bağlantıyı kuran plasentada bile mikroplastik tespit edildiği bir dönemde yaşıyoruz.

Von Wong, farklı konumlarda sergilediği bu yerleştirmeyi düzinelerce gönüllüyle birlikte hazırlamış. İzleyiciye asıl ulaşması hedeflenen görüntüler ise yerleştirmenin fotoğrafları. Çekimler sırasında atıkların arasında görünen insanlar da mesajı güçlendiriyor. Özellikle de bebeklerin olduğu fotoğraflar, plastiğin gelecek nesiller için yarattığı yıkıcı sonuçları çok iyi anlatıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Von Wong (@vonwong)’in paylaştığı bir gönderi

Yerleştirmedeki tüm parçalar, gerçek atıklardan yapılmış. Musluk, Von Wong’un yıkılmaya yüz tutmuş bir binadan kurtardığı borudan inşa edilmiş. Musluktan akan parçalar, gönüllüler tarafından plastik atıklardan yapılmış ip kullanılarak birbirine bağlanmış.

Proje, şimdiye kadar üretilen plastiğin %10’undan daha azının gerçekten geri dönüştürüldüğü gerçeğini hatırlatmak istiyor. Von Wong, tarih boyunca üretilen plastik miktarının, karadaki ve okyanustaki tüm hayvanların toplam ağırlığından daha fazla bir ağırlığa sahip olduğunu vurguluyor. Plastik atıkları yılda 300 milyon ton artırıyoruz. Pandemi, tek kullanımlık plastik tüketiminin %250 civarında artmasıyla bu sorunun daha da büyümesine sebep oldu.

Von Wong için bu çalışma, bir sanat yerleştirmesinden çok daha fazlası. Dünya üzerindeki herkesi plastik tüketimini durdurmaya davet eden bir çağrı niteliğinde.

Aşağıdaki videoda, yerleştirmenin hazırlık sürecini izleyebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Von Wong (@vonwong)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Von Wong (@vonwong)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: turnofftheplastictap.com