Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Atıklar Gerçek Zamanlı Olarak Gökten Yağarsa

Plastik Atıklar Gerçek Zamanlı Olarak Gökten Yağarsa

Studio Birthplace, "Humanity’s Impact" adlı filminde dünya genelinde üretilen plastik şişe miktarını eş zamanlı olarak gösteriyor.

Studio Birthplace’ın Greenpeace UK için hazırladığı Wasteminster: A Downing Street Disaster adlı film, geçtiğimiz ay büyük ses getirmişti. Filmde İngiltere Başbakanı Boris Johnson plastik atıklar konusunda attıkları adımları anlatırken gökyüzünden plastik atıklar yağmaya başlıyordu. Doğal afet misali her şeyi yerle bir eden bu atıklar, İngiltere’nin her gün başka ülkelere ihraç ettiği – ne yazık ki bu ülkeler arasında Türkiye de var – miktarı temsil ediyordu. Studio Birthplace şu sıralar yine plastik artık konusunu ele aldığı Humanity’s Impact filmiyle adından söz ettiriyor.

İnsanlığın gezegen üzerindeki etkisini anlamak, değişime doğru atılan ilk adım

YouTube’da dün prömiyerini yapan – Vimeo’da daha önce yayına girmiş – Humanity’s Impact, Wasteminster filminden farklı olarak siyasi bir ismi hedef almak yerine üreticilere ve tüketicilere ayna tutuyor. Plastik şişe kirliliğinin istatistiklerini gerçek zamanlı olarak gösteren videoda, bir kasabaya saniyede 20.000 şişe düşüyor. Bu miktar dünya genelinde üretilen plastik şişe sayısı. Gökyüzünden yağan şişe sayısı 1 dakika içinde 1 milyonu aşıyor ve bu sayede izleyiciye kirliliğin boyutları görsel olarak aktarılıyor. Plastik şişelerin sadece %9’unun geri dönüştürüldüğü geri kalanının ise okyanuslara veya toprağa gömülerek çevreyi kirlettiği vurgulanıyor. Filmin sonunda ise izleyiciyi aksiyon almaya davet ediliyor ve “Coca-Cola’ya plastik şişe istemediğinizi söyleyin” çağrısı yapılıyor.

Hem Humanity’s Impact hem de Wasteminster, bir artırılmış gerçeklik uygulamasıyla birlikte Studio Birthplace’e ait Humanity’s Impact sayfasında toplanmış. Burada projenin bölümler halinde ilerleyeceği ve devamını gelebileceği hissediliyor. Örneğin bir sonraki bölüm için bir başka sivil toplum kuruluşuyla iş birliği yapılarak veya başka bir markayı hedefleyerek yeni bir bir CGI film yapabilirler. Studio Birthplace yönetmenleri Sil van der Woerd ve Jorik Dozy’e göre İnsanlığın gezegenimiz üzerindeki etkisini anlamak, değişime doğru atılan ilk adım. Diğer filmde olduğu gibi bu filmde de CG prodüksiyon için Method & Madness ile iş birliği yapılmış.

Görsel: Humanity’s Impact