Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Denizdeki Plastik Atıklar Kullanışlı Ürünlere Dönüşüyor

Denizdeki Plastik Atıklar Kullanışlı Ürünlere Dönüşüyor

Rotterdam merkezli The New Raw stüdyosu topladığı deniz atıklarını 3B yazıcı sayesinde kullanışlı ürünlere dönüştürdü.

3B baskı sayesinden sıfırdan her şeyi üretmek mümkün ve ekonomik olarak oldukça uygun. 20 saatte 230 metrekare bir ev yapmak ya da sıfırdan bir bisiklet üretmek verilebilecek örnekler arasında bulunuyor. Ayrıca atık malzemeler yazıcılar sayesinde tekrardan işlevsel bir ürüne dönüştürülebiliyor. 2017 yılında Make Reuse sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak plastik atıklar toplamış ve bunları 3B yazıcılar sayesinde yeni ürünlere dönüştürmüştü. Rotterdam merkezli The New Raw stüdyosu da plastik atıkları kullanışlı ürünlere dönüştürdü

The New Raw stüdyosu Second Nature (İkinci Doğa) isimli bir proje gerçekleştirdi. Denizde bulunan plastik atıkları, 3B yazıcı vasıtasıyla yeniden kullanılabilecek ürünler haline getirdi. Sosyal değişimin sağlanması için teknolojik yenilikleri kullanan stüdyo, deniz atıklarından ürettikleriyle ekosisteme ve ekonomiye katkı sağladı.

Denizdeki plastik atıklar ve sentetik ağlar toplandı

Sentetik ağlar plastik atıklar gibi denizi kirletmesinin yanında deniz canlıları için çevresel tehdit oluşturuyor. Deniz tabanına inen ağlar pek çok canlı için bir tuzağa dönüşüyor. Ağlar denizin dibindeki pek çok canlıya takılıyor ve onları hapsediyor. Plastik de denizde oluşan kirliliğe sebep olan önemli atıklar arasında bulunuyor. Plastik atıkların yüzde 80’e yakını karadan geliyor. Kentsel bölgelerden gelen atıkların denizlerin kirlenmesinde büyük payı bulunuyor.

Deniz kabukları ve nesnelerden hazırlanan bu koleksiyon için plastik atıklar önce iplik formuna dönüştürülüyor ve ardından 3B yazıcıda üretime geçildi. The New Raw, projeye Yunanistan’da başladı. Yerel balıkçılardan kullanılmayan sentetik balık ağlarını toplarken dalgıçlar sayesinde birlikte denizde bulunan plastik atıklara ulaştı. Yunanistan’ın güneyinde Galaxidi adlı küçük bir kasabada mobil 3B yazıcı ve geri dönüşüm laboratuvarı kuruldu. Toplanan okyanus atıkları ve buraya getirilerek 3B yazıcı için iplik formuna sokuldu. Sentetik ağlar ise malzeme türlerine göre sınıflandırıldı. Ağın kendisi, çevresindeki halatlar ve uçlarında bulunan ağırlıklar tek tek ayrıldı. Ayrılan materyaller bir değirmenin içerisinde türlerine göre karıştırıldı ve 3B yazıcı için uygun hale getirildi.

Projeyi konu edinen kısa film hazırlandı

Second Nature projesi sürdürebilirlik konusunda farklılık yaratan renkli malzemeler üretiyor. Sofra takımlarından mobilyalara ve çeşitli formlardaki deniz kabuklarına kadar üretilen malzemeler plastik atık sorununa dikkat çekiyor. Proje için ayrıca bir belgesel yapıldı. 10 dakikalık kısa filmi ödüllü belgesel yapımcısı Daphne Matziaraki hazırladı. Film, stüdyonun araştırmasını ve atıkların nasıl tekrar kullanılabileceğini belgeliyor.

Dijital olarak 3B yazıcılar sayesinde üretilen malzemeler deniz atıkları için bir ileri dönüşüm projesi halini alıyor. Yaratılan nesnelerin kullanışlı olmasının yanı sıra 3B yazıcı ile tekrardan farklı bir ürüne dönüşebilecek olması projeyi sürdürülebilir hale getiriyor. Bu sayede plastik, atık olmaktan çıkarken çeşitli renk ve desen ve dokularda yeni ürünler yaratılmasının önü açılıyor.

Görsel: The New Raw