Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Oyuncaklar Eşsiz Çocuk Mobilyalarına Dönüşüyor

Eski Oyuncaklar Eşsiz Çocuk Mobilyalarına Dönüşüyor

ecoBirdy, plastik oyuncak atıklarını sürdürülebilir çocuk mobilyalarına dönüştürüyor.

Plastik atıklar narin gezegenimizin, dolayısıyla bizlerin varlığını riske atan büyük bir sorun. Öyle ki içme sularımıza dahi artık plastik parçacıklar karışmış durumda. Ne yazık ki, oyuncak sektörü de en çok plastik kullanılan alanlardan biri. Geleceğini bunca önemsediğimiz çocuklarımıza, ironik bir şekilde onların geleceğini riske atan ürünler satın alıyoruz. Bu maliyeti düşük ve kullanım ömrü çocukluk yıllarıyla sınırlı olan minik plastik objeler devasa bir probleme dönüşmüş durumda. Problemin boyutuna dair küçük bir kesitini, Rob Arnold’ın İngiltere’de Tregantle sahilinden yalnızca 1 günde topladığı 35 çuval plastik atıkla hazırladığı sanat yapıtlarında ve Pasifik Okyanusu’nda bulunan çöp dağının bir ülke olarak tanınması için çalışan The Trash Isles projesinde görmek mümkün. Atık plastikleri 3 boyutlu yazıcılarla geri dönüştüren MakeReuse, pet şişe gibi plastik atıklardan rengarenk sanat eserleri yaratabileceğiniz Renegade 3B kalem ve okyanuslardaki plastik atıkları yapı malzemesi olarak değerlendiren ByFusion ise sorunu geri dönüşümle çözmeyi öneren projeler arasında anımsanmaya değer. Antwerpli tasarımcıların yarattığı ecoBirdy adlı marka ise %100 plastik atıklardan geri dönüştürülen mobilyalarla çözüme dahil oluyor.

Plastik oyuncaklardan sürdürülebilir çocuk mobilyalarına

ecoBirdy ekibi, araştırmalarının sonucunda oyuncaklarda diğer ürünlere nazaran çok daha yoğun bir şekilde plastik kullanıldığını fark etmiş. Eski plastiklere yeni bir hayat vererek ekosistemimizi tehlikeli etkilerinden bir nebze olsun korumayı hedeflemişler. Bu atıkların sürdürülebilir şekilde nasıl dönüştürülebileceğini araştırmak tasarım ekibinin 2 yılını almış. Mobilyaları üretirken, herhangi bir pigment veya reçine kullanmaya gerek duyulmayan yenilikçi bir teknolojiyi benimsemişler. İşin güzel tarafı, mobilyalar da tekrar tekrar geri dönüştürülebiliyor.

Sürecin ilk adımı, eski ve kullanılmayan oyuncakları toplamak, ayırmak, temizlemek ve öğütmekle başlıyor. Renklere ayrılan atıklar, pullu bir görünüme sahip tek bir malzemeye dönüştürülüyor. Bu malzemeyle pürüzsüz bir yüzeye sahip, temizlenmesi kolay mobilyalar üretiliyor. Tabii üretim sürecinin her adımı sosyal ve çevresel sorumluluk çerçevesinde planlanmış. ecoBirdy’nin ilk koleksiyonu bir sandalye, bir masa, bir saklama kabı (nesli tükenmekte olan kivi kuşundan ilham alınarak tasarlanmış) ve bir lambadan oluşuyor.

Görsel: designboom
Manşet görseli düzenlenmiştir.