Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
69 Milyon Dolarlık NFT

69 Milyon Dolarlık NFT

Beeple'ın "The First 5000 Days" adlı NFT sanat eseri gerçekleşen müzayedenin sonucunda 69,3 milyon dolara satıldı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Instagram canlı yayınında Non-Fungible Token’ı (NFT) konuşmuş, NFT tabanlı eserleri ve pazarı bu alanda işler üreten iki sanatçı üzerinden dinleme şansı yakalamıştık. NFT’nin ne olduğundan tutup sanatçılar için nasıl bir değer yaratacağına, bu token’ı özel yapan duruma ve dijital eserlerin satış yerlerine kadar konuyu sanatçılar açısından detaylıca ele almıştık. Bu aralar sık sık duymaya başladığımız özel token türünü ilerleyen zamanlarda belli ki daha çok duyacağız. Christie’s müzayede evinde satışa çıkarılan ve rekor bir fiyatla satılan eser neden NFT sanat eserlerini daha fazla duyacağımızı gösterir nitelikte.

Sanat dünyası için tarihi bir an

255 yıllık geçmişiyle Shakespeare’in çizdiği tek portreden Leonardo da Vinci’nin son keşfedilen resmine kadar dünyaca ünlü bazı tabloları satan Christie’s müzayede evinde açık artırmaya çıkan bir dijital eser 69,3 milyon dolarlık rekor teklifle satıldı. Beeple olarak bilinen dijital sanatçı Mike Winkelmann tarafından yaratılan Everydays: The First 5000 Days isimli dijital eser müzayedenin en yüksek bedelli satışları arasında yerini aldı. Müzayede evine göre bu satış Beeple’ı yaşayan en değerli üç sanatçıdan biri konumuna getiriyor.

Açık artırmada dakikalar içerisinde teklif yükseldi

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen müzayede eser 25 Şubat tarihinde 100 dolarlık satış fiyatıyla açılırken toplamda 350’den fazla teklif geldi. Dün müzayedenin son bölümleri ise oldukça hareketli geçti. Kısa bir süre içerisinde 20 milyon dolarlık teklif 50 milyon dolara yükseldi. Son olarak 69 milyon doların biraz üzerinde bir fiyatla alıcısını buldu.

Everydays: The First 5000 Days, Beeple tarafından 13 yıl içerisinde 5000 resmin kolajıyla oluşturuldu. Bu kolajın içeriğinde Donald J. Trump, Kim Jong-un ve Hillary Clinton gibi politikacılardan Pokemon ve Mickey Mouse gibi çizgi film karakterlerinin görsellerine kadar geniş bir mozaikte farklı tarzlarda düzenlenmiş çalışmalar yer alıyor.

Peki Beeple’ın işini bu kadar değerli hale getiren durum ne? Tabii ki bir açık artırma olduğu ve katılımcılar eser konusunda değeri kendileri biçtikleri için dijital sanat eserinin niye bu kadar yüksek bir fiyata satıldığını direkt olarak söyleyemeyiz. Ancak sanatçının sosyal medya kanallarındaki geniş hayran kitlesi ve eserin 13 yıl içerisinde ilmek ilmek işlenmiş olması eserin değerini kesinlikle artırıyor. Bu satıştan ayrı olarak projenin devam eden bir iş olması ve Beeple’ın her gün yeni bir parçayı esere eklemesi Everydays işinin kendisini de ölümsüzleştiriyor.

Sanat dünyasında NFT’nin geleceği henüz hala belirsizliğini koruyor. Pazarın bilinmemesi ve farklı dinamiklerinin olması müzayede evleri ve galeriler için de bir bilinmezlik oluşturuyor. Ancak Beeple’ın müzayede rekor fiyatla satılan işi bu alanda ilerleyen zamanlarda daha çok yüksek fiyatlı eserler göreceğimizin habercisi oluyor.

Görsel: Christie’s