Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter Sansürüne Karşı NFT Pastaları

Twitter Sansürüne Karşı NFT Pastaları

Brezilya Araştırmacı Gazetecilik Derneği’nin kampanyasında devlet yetkilileri tarafından engellenen Twitter kullanıcıları kimlerin kendilerini engellediğini kendilerine özel hazırlanan NFT pastaları sayesinde görebiliyor.

Brezilya’da medya devlet tarafından en çok susturulan mesleklerin başında geliyor. Twitter’da engellenen gazetecilerin oranı yüzde 19’a kadar çıkıyor. Bununla birlikte avukatlar, eğitimciler, bilim insanları ve reklamcılar da engellenen meslekler arasında yerini alıyor. Brezilya Araştırmacı Gazetecilik Derneği de (Abraji), Twitter’da kullanıcıları engelleyen hükümet yetkililerini belirlemek için akıllıca bir sistem ortaya çıkarıyor. FCB Brasil ve ajansın yaratıcı veri kolu FCB/SIX tarafından yaratılan SweetBlock kampanyası kullanıcıların kimler tarafından engellenmiş olduğunu özel bir şekilde gösteriyor. Kullanıcılar için engellendikleri kişilerin nedenlerine ve bu kişilerin hükümetteki yetkilerine göre şekillenen NFT pastaları sunuluyor.

sweetblock

Sansüre ve silinme ihtimaline karşı NFT pastaları

Bu NFT pastalardan birini elde etmek için kullanıcıların Twitter hesaplarının Brezilya’da kamu görevinde bulunan 600 kişiden biri tarafından engellenmiş olması gerekiyor. Bu isimlerin arasında bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere Brezilya devlet başkanı ve başkan yardımcıları da yer alıyor.

SweetBlock kampanyası için özel olarak hazırlanan internet sitesine giriş yapan kullanıcılar hesaplarını eşleştirdikten sonra pastalarına sahip olabiliyor. Sistem engellenen kişiler için her biri özel ve sertifikalı kripto pastaları oluşturuyor. Pastanın şekli ve malzemeleri ise kullanıcının kimler tarafından engellendiğini gösteren işaretleri barındırıyor. Örneğin kare şeklindeki bir pasta kullanıcının bir kongre üyesi tarafından engellendiğini gösterirken üzerindeki krema muhalif bir siyasi görüş nedeniyle bu engeli yediğini tanımlıyor. Pastanın dokusu ise giriş yapan kullanıcının hangi işte çalıştığını gösteriyor.

Kampanyanın ortaya çıkış fikri ülkenin geçmişte yaşadığı bir durumundan ilham alıyor

Bu yaratıcı fikrin arkasında ise ülkenin geçmişinde yaşanan olaylar bulunuyor. 1964 ile 1985 arasındaki diktatör yönetim sırasında hükümet sansürünü protesto etmek isteyen gazeteler sayfalarında kek tariflerine yer veriyor. Buradan ilham alan Abraji, bu fikri günümüze uyarlıyor ve her kullanıcı için  non-fungible token (NFT) teknolojisini kullananan sertifikalı pastalar yaratıyor.

SweetBlock kampanyası ile birlikte Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun Twitter’da insanları en çok engelleyen siyasetçi olduğu bilgisi de ortaya çıkıyor. Bolsonaro, bir milletvekilinden ortalama 240 kat daha fazla kullanıcıyı engellediği bilgisine ulaşılıyor. Tüm bloklamaların yaklaşık yüzde 24’ünde devlet başkanının adı geçiyor. Abraji, bu girişimi ile birlikte hükümet yetkililerinin hesaplarında gerçekleştirdikleri keyfi erişim engellemelerini azaltmayı hedefliyor.

Künye

Müşteri: Abraji & Congresso em Foco
Ajans: FCB Brasil & FCB/SIX
CCO: Ricardo John, Ian Mackenzie
İdari Yaratıcı Yönetmen: Anna Martha Silveira, Fabio Simões, Marcelo Rizério
Sanat Başkanı: Fábio Cristo
Tasarımcı: Fábio Cristo, João Porto
Sanat Yönetmeni: André Mezzomo
Metin Yazarı: Kayran Moroni
Haraket Tasarımı: Rodrigo Resende
Düzenleme: Luiz Eduardo Doria
Prodüksiyon Direktörü: Fernanda Geraldini
Kıdemli Proje Yöneticisi: Amanda Redondo
PR: Maria Cacaia, Priscila Noronha
Teknoloji Başkanı: Juscelino Vieira
Veri Uzmanı: Thiago Fatichi
IT: Ricardo Gomes, Rodrigo Fernandes
UX: Igor Magrini
Blockchain: Edilson Osorio Jr, Fred Rezeau
Ses: Shuffle Audio

Görsel: YouTube, Twitter