Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kampanyalarla Sürdürülebilirliğin Önemi [Bigumigu’da 2021]

Kampanyalarla Sürdürülebilirliğin Önemi [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021’i özetliyoruz: Modadan turizme, tarımdan gıdaya kadar markaların sürdürülebilirliği merkezine alan reklam kampanyaları ve projeleri.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

İklim kriziyle birlikte kaynakların ve çevrenin korunması önemli hale geldikçe hem bugünün hem de gelecek nesildeki kuşakların daha güzel bir dünyada yaşaması için sürdürülebilirlik kilit bir rol oynuyor. Uzun vadeli planlar ile sınırlı olan kaynakların doğru kullanılması ve yenilenebilir olan enerji kaynaklarına öncelik verilmesi önem taşıyor. Bu yıl her alanda olduğu gibi hem SXSW’te hem Web Summit’te sürdürülebilirlik odaklı girişimler, oturumlar ve etkileşimler de ön plandaydı. Sürdürülebilirlik odaklı yaşamak insanlar için önemli bir konu haline geldikçe markalar da projelerinde, kampanyalarında ve gelecek vizyonlarında sürdürülebilirliğe ayrı bir parantez açıyor. Yaratıcı projelerde, ürün tasarımlarında, ambalajlamada, eşyanın kullanım ömrünü tamamlamasından sonra yani kısacası üretimin ve tüketimin her aşamasında sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya özen gösteriliyor. Geri dönüşüm, atık sorunu, su krizi, tarım, çöpe giden eşyalar, fosil yakıtlar gibi modadan turizme, tarımdan gıdaya kadar sürdürülebilirliği merkezine alan kampanyaları derledik.

H&M Gezegen İçin Zamanı Geriye Sarıyor

H&M, geri dönüştürülmüş ürünler kullanarak hazırladığı son koleksiyonunda ileriye doğru hareket etmek için geri dönüşüme ve yeniden kullanmaya vurgu yapıyor. Geri dönüştürülmüş son koleksiyonuyla ürünlerin çevresel etkilerine odaklanan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi’ne (LCA), üretim sürecindeki su tasarrufuna ve tabii ki sürdürülebilir modaya dikkat çekiyor. Geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşan koleksiyonun Rewind. Reuse. Renew başlıklı reklam filminde de bu dönüşüme vurgu yapılıyor.


robot

Gezegenin İyiliği için Mücadele Eden Sevimli Robot

Gezegeni kurtarmaya çalışan robotun yer aldığı IKEA kampanyasında en küçük değişikliklerin bile daha sürdürülebilir bir gezegen için önemli olduğu vurgusu yapılıyor. Mother London tarafından yaratılan kampanyada Pixar’ın WALL-E’sini anımsatan tatlı bir robot gezegeni kurtarmak için harekete geçiyor. Kirli bir nehirden plastik atıkları topluyor, çevreyi kirleten fabrikaya giden bir kamyonu durdurmaya çalışıyor, denizlerdeki petrol tabakasını temizlemeye çalışıyor.


volvo

Volvo için Nihai Güvenlik Testi Nedir?

Güvenliğin yanı sıra sürdürülebilirliğe de odaklanan Volvo, bu konuda sektörde öncü bir şirket olduğunu en önemli güvenlik testi fikri üzerinden gösteriyor. Grey tarafından yaratılan The Ultimate Safety Test kampanyasında Bjorn isimli bir sözcü, Volvo’nun yıllar boyu süre gelen güvenlik testlerini ve bu testlerin şu anki durumunu yerinde incelemek için Volvo merkezine gidiyor. Volvo çöken buzulun ardından güvenliğimiz için en büyük tehlikenin yolda olduğunu hatırlatıyor.


chipotle

Yeni Bir Geleceğe Adım Atan Aile Çiftliği

Chipotle, sürdürülebilir tarımı, gelecek nesil çiftçileri ve aile çiftliklerini desteklemeye devam edeceğini 10 yıl önceki reklam filminin devamı niteliğindeki stop-motion ile gösteriyor. A Future Begins başlıklı film bir Chipotle çiftçisinin gerçek hikayesine dayanıyor. Stop-motion animasyon, aile çiftliğinin yeniden canlanmasına odaklanıyor.


project everyone

Dev Yapışkanlı Not Kağıtları Belki Tehlikeyi Hatırlamamıza Yardımcı Olur

Dünya çapında ikonik yerlerde yansıtılan ve reklam panolarına yerleştirilen dev yapışkan notlar sürdürülebilir kalkınmaya dair 17 maddelik küresel hedeflere vurgu yapıyor. Project Everyone, her maddeyi görünür kılmakla kalmıyor aynı zamanda bu görevleri yapılacaklar listesindeki bir maddeye çeviriyor. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma için sunduğu 17 Küresel Hedef New York’tan Venedik’e kadar dünyanın farklı noktalarındaki büyük şehirlerde 176 adet dev yapışkan nota dönüştürülüyor.


powershop

Çevre Konusunda Hiçbirimiz Kusursuz Değiliz

Karbon nötr enerji şirketi Powershop, çevreye duyarlılık konusunda kimsenin mükemmel olmadığını ancak fark yaratmak için doğru tercihler yapmanın mümkün olduğunu hatırlatıyor. whiteGREY Melbourne tarafından yaratılan kampanya ile Powershop, sürdürülebilir seçimler yapmaya çalışan kişilerin zorda kaldığı durumlara odaklanıyor. Film, sürdürülebilirlik konusunda adımlar atan ancak kimi zaman unutkanlıktan kimi zaman da karasızlıktan dolayı bu tercihlerini destekleyemeyen kişilerin insani taraflarına odaklanıyor.


hate to protect

Turistleri Caydıracak Yorumlarla Doğayı Korumak

Sürdürülebilir turizme odaklanan Tao Guides, endemik canlılarla dolu doğal alanları turistlerden korumak için bu bölgere internet üzerinden olumsuz yorumlar yaparak turistleri caydırıyor. TBWA\Paris imzalı #HateToProtect kampanyası, turistlerin rotalarını değiştirmek için sinsi ama iyi düşünülmüş bir çözüm üretiyor. Kırılgan olan ekosistemi turist akınından korumak için turistlerin en çok baktığı yerlerden birine, çevrim içi yorumlara odaklanıyor.


ecording

Adımlar Tohuma Dönüşüyor

Sürdürülebilir amaçla başlayan Jotun YeşilAdımlar projesinin beşinci yılında ecording iş birliğinde ecoDrone ile Türkiye’nin belirli bölgelerine tohum topu atışı yapılıyor. Sürdürülebilirliği uzun vadeli bir rekabet avantajı olarak kabul eden Jotun’un sosyal sorumluluk kampanyası olarak hayata geçen projede, Jotun YeşilAdımlar uygulamasını kullanıp yürümeye başlaya kullanıcılar Türkiye’nin belirli bölgelerini yeşillendirmeye katkıda bulunuyor. 10 dakikada 2,500 adet tohum topu atışı gerçekleşen projede Jotun YeşilAdımlar uygulaması üzerinden her 1000 adım için ya da günün sorusunu bilenler adına ecoDrone’lar ile 1 adet tohum atışı yapılıyor.


trash collection

Çöpten Çıkan Bir Koleksiyon

IKEA, eksik parça ya da ufak hasar nedeniyle çöpe atılan ürünlerini tamir edip uygun fiyatla satışa sunduğu The Trash Collection 2021 ile sürdürülebilirliğe vurgu yapıyor. Çöp kutusuna yaslanmış halde bırakılmış bir FRANKLIN taburesi, çöp kutusuna atılmış kırık BILLY kitaplık, demiryolunda terk edilmiş HEMNES çalışma masası ve daha fazlası reklam filminde yer alıyor.


converse city forests

Karbondioksiti Emen Eserler

Rio de Janeiro’da yerel sanatçılar iklim krizine dikkat çekmek için Converse City Forests küresel projesine fotokatalitik boyaların kullanıldığı işleriyle dahil oluyor. Proje, sera gazının ana etkenlerinden biri olan karbondioksiti havadan emmeye dayanıyor. Kuruma sırasında havadaki karbondioksiti emen fotokatalitik boyalar kullanılıyor. Proje; sürdürülebilirlik ve çevre konuları kadar bağımsız yerel sanatçılara da destek oluyor. 9 bağımsız sanatçı projeye 47 iş ile katılıyor.


Etsiz Et Ama Aynı Lezzet

Impossible Foods, ABD’deki ilk ulusal kampanyasında vegan hamburgerleriyle birlikte etin ne olduğunu yeniden tanımlıyor. Impossible Foods CEO’su Patrick Brown Web Summit 2021 oturumunda et ikamesi ürünlerin neden daha sağlıklı ve gezegen için sürdürülebilir bir seçenek olduğunu anlatırken, Wieden + Kennedy Portland tarafından yaratılan kampanya Impossible Burger hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.


ikea

Kendi Minik Gezegenlerimizdeki Fark Yaratan Küçük Eylemler

IKEA, herkesin evinde uygulayacağı küçük sürdürülebilir eylemlerle büyük farklar yaratabileceğimizi evleri temsil eden minik gezegenler üzerinden gösteriyor. “Daha iyi bir gezegenin değişimi kendi evinizde başlar” mottosunu benimseyen IKEA, evlerimizde olsak bile sürdürülebilir açıdan çözümler düşünmek için her zaman bir fırsatın olduğunu hatırlatıyor ve umut dolu bir mesaj veriyor.


birleşmiş milletler kalkınma

Türü Yok Olan Dinozordan İnsan Irkına Nasihat

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İklim Değişikliği Konferansı öncesinde gezegenimiz hakkında hepimize mesaj vermek için geçmişten tanıdık bir canlıyı öne çıkarıyor. Don’t Select Extinction kampanyası COVID-19 krizinin ardından yeni adımlar atmak için uygun bir zaman olduğuna vurgu yapıyor. Gezegenimizin yaraları sarmak ve sürdürülebilir bir iyileşme sürecine götürmek için artık fazla fırsatımızın kalmadığının da altı çiziliyor.


waterlight

Tuzlu Suyu Elektriğe Dönüştüren Taşınabilir Cihaz

Yenilenebilir enerji şirketi E-Dina tarafından sunulan WaterLight, yarım litre tuzlu sudan 45 gün boyunca elektrik üretiyor. WaterLight, E-Dina şirketinin sürdürülebilirlik taahhüdü kapsamında uzun ömürlü ve tamamen geri dönüştürülebilir bir ürün olarak tasarlandı. Her bir cihaz yaklaşık 5.600 saatlik bir kullanım ömrüne sahip. Wunderman Thompson Colombia tarafından hazırlanan kampanya ile duyurulan WaterLight, Venezuela ve Kolombiya bölgesindeki yerel insanların ihtiyaçlarından ilham alınarak üretiliyor.

Görsel: Powershop