Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pantone’dan 2021 için İki Renk: Ultimate Gray ve Illuminating

Pantone’dan 2021 için İki Renk: Ultimate Gray ve Illuminating

Pantone Renk Enstitüsü, 2021 yılının renklerini sertliği ve sağlamlığı temsil eden Ultimate Gray ve geleceğe dair umut ile ilişkilendirilen Illuminating olarak belirledi.

En kasvetli ve zorlayıcı yıllardan birini geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Bir çoğumuz önümüzdeki yıl için hayaller kurmaya başlarken Pantone Renk Enstitüsü de her yıl bu dönemlerde yaptığı gibi önümüzdeki yılın rengini açıkladı. 2020 boyunca günler boyu evde oturduğumuz karantina günleri zorlayıcı tarafının yanı sıra bizi yakın çevremizle daha samimi ve sıcak ilişkiler kurmamız için güzel fırsatlar sundu. Pantone Renk Enstitüsü belki bu şekilde olacağını tahmin etmese de 2020 yılının rengini alacakaranlıktaki gökyüzünü anımsatan Classic Blue seçmişti. Rengin en büyük özelliği sakinliğe, güvene, ve bağ kurmaya karşı olan özlem ve isteği yansıtmasıydı. 2020 yılı boyunca bu duyguları fazlasıyla yaşadığımız söylenebilir. Tokalaşmadan ve sarılmadan geçen buluşmalar, sadece yakın çevreyle kurulan ilişkilerle 2020 adeta Pantone Renk Enstitüsü’nün belirlediği rengin tanımlandığı gibi geçti. Enstitüsü 2021 yılının rengiyle ise karanlık zamanlarda umut oluyor. Bu yıl hem dayanıklılığı hem de umudu temsil etmesi açısından iki renk seçildi. 17-5104 kodlu Ultimate Gray ve 13-0647 renk koduyla Illuminating seçilen iki renk oldu.

Illuminating umudu, Ultimate Gray dayanıklılığı temsil ediyor

Birbirinden bağımsız ve zıt iki rengin seçilmesi bir taraftan devam eden belirsizliğin üstesinden gelme umudunu aşılarken diğer taraftan kaya gibi sağlam ve dayanıklı olma konusunda mesaj veriyor. Ultimate Gray sertliği ve sağlamlığı temsil ederken Illuminating aydınlığı, iyimserliği ve yumuşaklığı hatırlatıyor. Pantone Renk Enstitüsü yöneticisi Leatrice Eiseman yaptığı açıklamada farklı unsurların nasıl bir araya gelebileceğini göstermeye çalıştıklarını söylüyor. Bu iki rengin her şeyi sıfırlama ve yeniden keşfetme sürecinde ihtiyacımız olan iyimserliği, umudu ve dayanıklılığı verecek bir kombinasyon olduğunu vurguluyor.

ultimate gray

Tek başına gri rengin iç karartıcı ve durgun olacağını düşünen ekip bu sefer ikili bir kombinasyon yapmaya karar veriyor. COVID-19 aşısının ufukta gözükmesi insanların geleceğe olan umudunu artırırken Pantone Renk Enstitüsü bu durumun yansıması olarak Illuminating rengini yılın rengi arasına ekleme kararı alıyor. Eiseman, renk çağrışımları üzerinde yaptığı araştırmadan yola çıkarak sarının güneşle olan ilişkisi nedeniyle neşe ve mutluluk hisleri uyandırdığını söylüyor. 2019 yılında İsviçreli psikolog Domicele Jonauskaite liderliğinde yapılan küçük bir araştırma da benzer sonuca ulaşmış. 125 katılımcı ile yapılan çalışmada insanların ruh hallerine uygun renkleri seçerken katılımcıların çoğu sarı rengi mutluluk ile ilişkilendirmiş.

Pantone Yılın Rengi (Pantone’s Color of the Year), 20 yılı aşkın süredir endüstriyel tasarımdan grafik tasarıma kadar her sektöre ilham oluyor. Dikkatli değerlendirmeler ve trend analizleri sonucunda belirlenen renkler insanları yaşam tarzlarına küçük dokunuşlar yapıyor. 2021 yılı için seçilen bu iki renk de önümüzdeki yıl modadan takıya, dekorasyondan sanata kadar pek çok alanda karşımıza çıkacak.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

PANTONE (@pantone)’in paylaştığı bir gönderi

ultimate gray ultimate gray

Görsel: Pantone 1, 2, 3