Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
H&M Gezegen İçin Zamanı Geriye Sarıyor

H&M Gezegen İçin Zamanı Geriye Sarıyor

H&M, geri dönüştürülmüş ürünler kullanarak hazırladığı son koleksiyonunda ileriye doğru hareket etmek için geri dönüşüme ve yeniden kullanmaya vurgu yapıyor.

2030 yılına kadar sadece geri dönüştürülmüş veya sürdürülebilir kaynaklı malzemeler kullanma hedefine sahip H&M, geçtiğimiz yılki Web Summit oturumunda vurgulamış olduğu gibi sistem değişimi, sürdürülebilirlik, döngüsel iş modelleri üzerine yoğunlaşıyor. Herkes için sürdürülebilir moda anlayışını benimseyen marka 2025 yılına gelindiğinde plastiği yüzde 25 oranında azaltmayı, 2030 yılına gelindiğinde ise yüzde 100 döngüsel iş modeline geçmiş olmayı hedefliyor. Kampanyalarında da sürdürülebilirliğe vurgu yapan H&M, FCB Dubai imzalı Burj Khalifa üzerindeki dev ölçekli projeksiyonuyla moda sektöründe sürdürülebilirlik konularına dikkat çekiyordu. Ayrıca İngiltere’de başlattığı The One / Second / Suit programıyla ücretsiz takım elbise kiralama hizmeti sunarak iş görüşmesine giden gençlerin şık görünmesine yardımcı oluyordu.

H&M sürdürülebilir moda için geri dönüşümü ve yeniden kullanmayı destekliyor

Hem malzeme kullanımı azaltmak hem de mevcut olan parçaları yeniden kullanarak geri dönüşüme ayrı bir parantez açan H&M geri dönüştürülmüş son koleksiyonuyla ürünlerin çevresel etkilerine odaklanan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi’ne (LCA), üretim sürecindeki su tasarrufuna ve tabii ki sürdürülebilir modaya dikkat çekiyor.

h&m

Koleksiyonda yüzde 100 geri dönüştürülmüş kumaşlar, iplikler, etiketler kullanılırken ceplerin kenarlarına basılan minik metal parçacıklar, fermuarlar, düğmeler ve diğer süslemelerde ise kısmen geri dönüştürülmüş ürünler tercih ediliyor.

Kumaşlarda, tüketici öncesi geri dönüştürülmüş pamuk (müşteriye hiç ulaşmayan üretim atıkları) ve tüketici sonrası geri dönüştürülmüş pamuk (aşınmış ve eskimiş ürünler) kullanılıyor. Aksesuarlarda da atık kumaş parçaları değerlendiriliyor.

Geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşan koleksiyonun “Rewind. Reuse. Renew” başlıklı reklam filminde de bu dönüşüme vurgu yapılıyor. Geriye sarma konsepti üzerine kurgulanan film Forsman & Bodenfors imzası taşıyor. New Land prodüksiyon şirketinden Marcus Ibanez’in yönettiği filmde daha iyi bir geleceğe ulaşmak için geriye doğru adım atmanın gerekliliğine dikkat çekiliyor.

Müşteri: H&M
Ajans: Forsman & Bodenfors
Prodüksiyon Şirketi: New Land
Yönetmen: Marcus Ibanez

Görsel: H&M