Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Turistleri Caydıracak Yorumlarla Doğayı Korumak

Turistleri Caydıracak Yorumlarla Doğayı Korumak

Sürdürülebilir turizme odaklanan Tao Guides, endemik canlılarla dolu doğal alanları turistlerden korumak için bu bölgere internet üzerinden olumsuz yorumlar yaparak turistleri caydırıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre 1950 yılında yaklaşık 25 milyon olan turist sayısı yıllar içinde katlanarak arttı. 2023 yılına gelindiğinde turist sayısı yıllık ortalama 1,5 milyar kişiye, 2030 yılına gelindiğinde ise 1,8 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. 70 yıl öncesine göre 60 kat artan turist sayısı ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için güzel olsa da korunmuş ekosistemler için yıkıcı bir etkiye sahip. Turistlerin ilgisini çeken, insanların önceden bulunmadığı korunaklı alanlar gezginlerin sayısının artmasıyla tehdit altında.

Korunması gereken doğal alanları güzel olmayan bir yermiş gibi göstererek turist akınını engellemek

Tao Guides, endemik türlere ve ekosisteme geri dönüşü olmayan zararlar verebilecek turist akınına maruz kalan doğal yerlerin korunması için Hate To Protect isimli bir kampanya gerçekleştiriyor. Çevre dostu, etik ve sürdürülebilir turizm önerileri sunan Tao Guides; düşük çevresel etkiye sahip, hayvanların doğal yaşamlarına saygı duyan, yavaş turizmi destekleyen, karbon ayak izini küçülten, yerel ekonomiyi ve kültürü destekleyen seyahat rehberleri sunuyor. Kısacası çevre dostu turizmi desteklerken insanlara bu yönde yapabileceklerini gösteren, alternatif ulaşım seçenekleri sunan ve çevreye daha az zarar veren yöntemleri ortaya koyuyor.

hate to protect

TBWA\Paris imzalı #HateToProtect kampanyası, turistlerin rotalarını değiştirmek için sinsi ama iyi düşünülmüş bir çözüm üretiyor. Kırılgan olan ekosistemi turist akınından korumak için turistlerin en çok baktığı yerlerden birine, çevrim içi yorumlara odaklanıyor.

Herhangi bir yeri ziyaret eden turistler için en makul rota oluşturma seçeneklerinden biri internette yer alan incelemelerden geçiyor. Haritalardaki ve popüler gezi rehberlerindeki yorumlar bölge hakkında bilgi almak isteyen turistler için kullanışlı bir araç. Buradaki açığı fark eden Tao Guides bir nevi sistemi hack’liyor ve olumsuz yorum bombardımanıyla ziyaretçilerin korunması gereken bölgelere gitmemesi için caydırıcı yorumlar yazıyor. Mekanın kötü olduğu, görünecek bir yer olmadığı, denizinin yosun kaplı ve taşlı olduğunu yorumlara yazarak doğal alanların daha fazla turist çekmesinin önüne geçiyor.

Turistlere sürdürülebilir seçenekler sunularak alternatif rotalar öneriliyor

Turistleri caydırmak için doğru olmayan yönlendirmelerde bulunmak etik açıdan sorgulanabilir. Ancak insan akınının bu bölgelerdeki ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdiği düşünüldüğünde sınırları da biraz esnetip doğru bir amaç uğruna kullanmaya çalıştıkları söylenebilir.

Hate To Protect kampanyası sadece geri dönüşü olmayacak şekilde hasar görebilecek ekosistemlerin korunmasını hedefliyor. Bu seçimler yapılırken hedeflenen yerlerde herhangi bir ticaret alanının olmamasına, ticarete ve istihdama zarar vermemeye dikkat ediliyor.

Proje, gezginlerin hevesini kırmaktan daha çok sürdürülebilir gezintiye işaret eden Tao Guides rehberlerine yönlendirerek onların daha çevreci bir rota izlemesine ön ayak oluyor. Kampanya, kullanıcıların korunması gereken hassas yerlere olumsuz yorumlar bırakabilmesi için hatetoprotect.com isimli siteyi kullanıyor. Buraya yapılan yorumlar uygun olacak bölgeye olumsuz yorum olarak ekleniyor. Kullanıcılar turist akınından koruması gerektiğini düşündüğü bölgeri de site üzerinden ekleyebiliyor. Hangi alanların işaretlenebileceği sitede detaylı olarak anlatılıyor.

Künye

Müşteri: Guides Tao
Ajans: TBWA\Paris
İdari Yaratıcı Yönetmen: Benjamin Marchal, Faustin Claverie
Sanat Yönetmeni: François Claux, Swann Richard
Metin Yazarı: Swann Richard & François Claux
Müşteri Temsilcisi: Jonathan Serog, Julia Montagu & Louis Mainbourg
Stratejik Planlama: Basile Viault
Teknik sorumlu: Ivan Zindovic
İnternet Sitesi Tasarım: Nicolas Barrès
Hareket Tasarımı: Nicolas Duval
İnternet Sitesi: Sidney Bourgalle
Müzik: Thomas Jacquet

Görsel: YouTube, Tao Guides