Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Taksi Şoförünün Alkol Seviyesini Takip Eden Akıllı Yüzük

Taksi Şoförünün Alkol Seviyesini Takip Eden Akıllı Yüzük

Akılı yüzük Cue, yolcuların güvenliğini sağlamak için taksi şoförlerinin alkol seviyesini takip ediyor.

Akıllı yüzükler genellikle akıllı saat benzeri işlevlerle, hareketle kontrol aracı olarak ya da acil durumda (taciz, darp vb) yardım çağırma amaçlı olarak geliştiriliyor. Pandemiyle birlikte artan taksi kullanma oranlarını dikkate alan Hint tasarımcı Risha Garg ise bir denetleme sistemi inşa etmek adına Cue adlı akıllı yüzüğü tasarladı.

Sürücünün alkol alması trafikteki güvenliğin yanı sıra araç içindeki güvenliği de olumsuz etkiliyor. Geç saatte eve dönmek için tek başınıza taksi tuttuğunuzda, alkollü şoförün araç içindeki davranışları nedeniyle çok ciddi bir stres yaşamanız olası. Cue, sarhoş taksi sürücülerini tespit edebiliyor ve geç saatlerde güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmeleri için yolcuları bu konuda önceden bilgilendirebiliyor. Bu yüzük, Uber gibi hizmetlerle birlikte çalışmak üzere kurgulanmış.

cue

Cue henüz hayata geçirilmemiş bir konsept tasarım. Tasarımla ilgili açıklamalarda bir ankete de yer verilmiş. Bu ankete göre taksi şoförlerinin %55,6’sı alkollü araba kullandığını, %62,1’i ise araç içinde alkol tükettiğini itiraf ediyor. Yine %27’si aşırı miktarda alkol alarak sarhoş bir şekilde taksi hizmeti verdiğini itiraf ediyor. Bu arada trafik kazalarındaki ölümlerin de büyük oranda alkollü sürücülerden kaynaklandığını vurguluyor Risha Garg. Bu ankete göre çok uzun saatler çalışan taksi şoförleri (günde 12-15 saat) kendilerine ayıracak zamanları kalmadığından alkollü olarak direksiyon başına geçiyor. %90,2’si ise iş verenleri tarafından hiçbir zaman alkol konusunda kontrol edilmemiş.

Kandaki alkol seviyesini algılayan yüzük, mobil uygulama üzerinden potansiyel yolcuyu bilgilendiriyor

Sürücülerin içki içme alışkanlıklarını takip etmek Uber gibi şirketler için de şu anda çözülmemiş bir sorun gibi görünüyor. Risha Garg’ın konsept tasarımı Cue bunu değiştirebilir. Bu cihaz sürücünün durumunu gerçek zamanlı olarak takip etmeyi mümkün kılıyor. Yüzük, teri takip ederek kandaki alkol seviyesini ölçüyor. Avuç içi ve parmaklarda yoğun ter bezleri bulunduğundan yüzük teri takip etmek için uygun bir konsept. Ayrıca, sürücünün sürüş koşullarına uygun olmadığının açık işareti olabilecek nabız ve ısı gibi verileri de toplayabiliyor. İşin en güzel yan bu verilerin potansiyel yolcuyla da paylaşılabiliyor olması. Yolcuları sürücünün kanındaki alkol seviyeleri ve yolculuğun güvenli olup olmadığı konusunda bilgilendirmek için yüzük, taksi hizmeti sağlayıcısının uygulamasıyla senkronize edilebiliyor.

cue

Sürücünün kanındaki alkol seviyesi araç kullanmaya uygun değilse (sarhoşsa), uygulama potansiyel yolcuyu bilgilendirmenin ötesine geçip duruma el koyuyor. Sürücüyü otomatik olarak 90 dakikadan 24 saate uzanan belirli sürelerde yolculukları kabul etmekten alıkoyuyor. Cue, alkol seviyesi 0-100 olan sürücünün -gerçek zamanlı verilerini görüntülüyor. 30’un altındaki değerlere izin verilirken, bunun üzerindeki değerler güvenli olmayan seviyeler olarak kabul ediliyor. Yüzüğün sürücünün parmağında olduğundan emin olmak için GPS izleme, her şeyi kontrol altında tutuyor.

Dilerim kısa zamanda konsept tasarım olmanın ötesine geçerek hayata geçirilir ve daha güvenli yolculuklar için yapılacak başka yeniliklere de ilham kaynağı olur. Hatta tüm sürücüler bu tür denetleme cihazları taksa ya da bunlar araçların içine (örneğin direksiyona) entegre edilse trafik de daha güvenli bir yer haline gelebilir belki. Siz ne dersiniz?

Görsel: Behance