Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ulaşımı ve Eğlence Amaçlı Kullanımı Birleştiren Hibrit Protez Bacak

Ulaşımı ve Eğlence Amaçlı Kullanımı Birleştiren Hibrit Protez Bacak

Drew Spahn tarafından tasarlanan Crosswing, amputasyon geçirmiş kişilerin ulaşım problemini protez bacak ve scooter konseptini harmanlayan bir yaklaşımla çözüyor.

Tasarımlarında insan deneyimlerine odaklanan, işlevselliği ve estetiği harmanlayan Drew Spahn, protez bacak kullanmak zorunda olan engelli bireylerin hem ulaşım hem de eğlence amaçlı kullanabilecekleri bir ürün ortaya çıkarıyor. New Jersey’de yaşayan tasarım öğrencisi, amputasyon geçirmiş bireylerin ulaşımını kolaylaştıracak ve aynı zamanda hobisini gerçekleştirmesini sağlayacak tasarım konseptini sunuyor.

Yalnızca ABD’de çeşitli nedenlerden ötürü herhangi bir uzvunu kaybetmiş 2,1 milyon insan yaşıyor. Bu insanların bir kısmını da askeri görev nedeniyle Afganistan’a ya da Irak’a gitmiş kişiler oluşturuyor. 25 ila 44 yaş aralığındaki genç ve orta yaşlı kesim ülkelerinde geri döndüklerinde sosyal faaliyetlerden geri kalmasının yanı sıra günlük işlerinde de çeşitli aksaklıklar yaşayabiliyor.

Engelli bireylerin hareketliliğine kapsayıcı bir bakış

Crosswing isimli bu konsept tasarım da hareketliliğini kısıtlamak istemeyen ve aynı zamanda paten, kaykay gibi farklı hobilerini gerçekleştirmek isteyen insanlara odaklanıyor. Tasarımı için bu verileri göz önünde bulunduran Drew Spahn, özel gereksinimleri ve performansı optimum seviyede karşılayan tekerlekli bir protez bacak üzerine çalışıyor. Protez bacakla yürüme ve kaykay-paten karışımı sürüş deneyimi Crosswing konseptinde harmanlanıyor.

Tasarım, amputasyon geçirmiş kişilerin ulaşım sıkıntısını çözerken bu ulaşımı daha ekstrem bir yolla yapmak isteyenlerin tercih edeceği bir seçencek oluyor. Tekerlekli sistem kaykay ve patenlerdeki denklemi protez bacağa taşırken, protez bacağın olduğu uzuv scooter’dan esinlenen tasarımıyla öne çıkıyor. Protez bacağın soketi kolaylıkla sabitlenebiliyor. Kullanıcı sürüş ve hızlanma için diğer bacağından destek alıyor. Protez bacağın bağlı olduğu tekerleğin topuk kısmını yere indirerek hibrit cihaz yavaşlatılabiliyor.

Crosswing, Movin’On Challenge Design’ın kazananı oldu

Crosswing, topluma ve bireye hareketlilik konusunda fayda sağlamaya odaklanan Movin’On Challenge Design’in “RESPECT: Ending Isolation and Conquering the Mobility Divide” temalı 2021 seçkisinde jüriler tarafından birinciliğe layık görüldü. Mobilite çözümleri üretirken genellikle göz ardı edilen kapsayıcılık noktasına da dikkat çeken Movin’On Challenge Design, Crosswing’i bu yıl gelen diğer 170 girişim ile birlikte değerlendirdi ve kapsayıcı mobilite konusunda Crosswing’i birinci seçti.

crosswing

Challange Design, 2001 yılından bu yana sürdürülebilir mobilite için çeşitli buluşmalar, zirveler ve yarışmalar düzenliyor. 2020’de Movin’On Challenge Design olarak adını güncelleyen program, sürdürülebilir mobilite çözümlerinin geliştirilmesi için küresel tasarım topluluklarını bir araya getiriyor. Sanatçılar, tasarımcılar, şehir planlamacıları ve mühendisler insanların mobilite ve kentsel hareketlilik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak konsept tasarımlar ortaya koyuyor.

Görsel: Drew Spahn