Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kızların Önündeki Tek Engel Kalıplaşmış Algılar

Kızların Önündeki Tek Engel Kalıplaşmış Algılar

Kız çocuklarının girişim ve yaratıcılık konusunda küçük yaştan hazır olduğunu vurgulayan LEGO, kızları dünyaya hazırlamak yerine dünyanın kalıplaşmış fikirlerden kurtulması gerektiğini söylüyor.

LEGO Group tarafından yaptırılan yeni araştırmaya göre günümüzde kız çocukları her tülü oyun ve yaratıcı aktiviteye katılmak konusunda isteklerini özgüvenli bir şekilde ifade ederken yaşları ilerledikçe toplumun kökleşmiş cinsiyet klişeleri arasında sıkışıyor. Çin’den ABD’ye Rusya’dan Birleşik Krallık’a kadar farklı bölgelerde ebeveynler ve çocuklarıyla yapılan araştırma herkesin yaratıcı yönünü desteklemek için algıları, eylemleri ve dile yerleşmiş kalıpları yıkmak gerektiğini gösteriyor. Araştırmanın bulguları kız çocuklarının dünyaya hazır olduğunu, açık fikirli ve girişken olduğunu ancak toplumun iliklerine işleyen kalıplaşmış yargılar nedeniyle dünyanın kız çocuklarına hazır olmadığını gösteriyor.

Tipik toplumsal cinsiyet önyargıları yaş ilerledikçe yerleşiyor

Yapılan araştırma kız çocuklarının erkek çocuklarına göre daha açık görüşlü olduğunu gösteriyor. Kız çocukları, kızların futbol ve erkeklerin bale yapabileceğini erkek çocuklara göre daha fazla kabul ediyor. Bununla birlikte kız çocukları bazı aktivitelerin sadece erkeklere ya da sadece kızlara yönelik olduğunu ise daha az düşünüyor. Ebeveynlerle yapılan araştırmada ise katılımcıların yüzde 85’i bilim insanlarını erkek olarak düşünürken yüzde 89’u mühendislik mesleğini de erkeklere yakıştırıyor. Ankette katılımcıların yüzde 76’sı da erkek çocuklarına LEGO oynatmayı teşvik edeceğini söylerken sadece yüzde 24’ü kız çocuğuna da LEGO oynatmayı teşvik edeceğini paylaşıyor. Bu verilerden yola çıkan Danimarka merkezli şirket, kız çocuklarının önündeki en büyük engelin aslında algılara yerleşmiş olan fikirler olduğunu vurguluyor.

Daha özgürlükçü ve yaratıcı bir gelecek

LEGO, Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında üç yıldır yürüttüğü Rebuild the World kampanyasının bir parçası olarak Get the World Ready for Girls reklam filminin lansmanını gerçekleştiriyor. İham verici ve girişimci kızları kutlayan kampanya dünyayı da kızların bu müthiş yaratıcı gücüne hazırlamaya davet ediyor.

Daha kapsayıcı ve özgürlükçü bir gelecek için ebeveynleri ve çocukları sınırsız yaratıcılığa davet eden LEGO, 10 adımlık kılavuzuyla sadece kız çocukları için değil herhangi bir çocuk için klişelere sınırlandırılmamış bir gelecek vadediyor.

Her biri yaratıcılıkları yoluyla çevresine ilham veren girişimci kızların kısa filmleri kampanya ile birlikte yayınlanıyor. Birleşik Arap Emirliklerinden Fatima ve Shaika, ABD’den Chelsea, Japonya’dan Mahiru, sanattan teknolojiye kadar hayallerini süsleyen farklı girişimlerini ve isteklerini paylaşıyor.

Daha kapsayıcı olmak ve kalıplaşmış toplumsal cinsiyet normlarını yıkma hedefini benimseyen marka, LEGO oynamayı da daha kapsayıcı hale getirmeyi hedefliyor. Bu konuda Geena Davis Medya ve Toplumsal Cinsiyet Enstitüsü, UNICEF ile birlikte çalışarak ürünlerine önyargılardan arınmış bir şekilde her kesimin erişebilmesi için çalışacağını söylüyor.

Görsel: LEGO