Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kalıplaşmış Cinsiyetçi Tanımlamalar Eşitsizliği Doğurur

Kalıplaşmış Cinsiyetçi Tanımlamalar Eşitsizliği Doğurur

BMO, sözlüklerdeki cinsiyet önyargısı oluşturan kelimelerin tanımlarının değiştirilmesi için çevrimiçi bir girişim gerçekleştiriyor.

11 Ekim, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizliği ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla 2012 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararlarla Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildi. BMO (Bank of Montreal), kampanyasıyla 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü kutlarken hayatları boyunca karşılaştığı cinsiyet önyargılarına ve sözlüklerin bir parçası olmuş tanımlara dikkat çekiyor.

Sözlüklerdeki cinsiyet önyargısı oluşturan tanımları değiştirmek için girişim

Toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşamın her alanında hissetmek ve bunu hayatın bir parçası haline getirmek dilin kullanımında bitiyor. Kelimelerde saklanan cinsiyetçi anlamların günlük kullanıma yerleşmesi ve kanıksanması biz fark etmesek bile duvarlar örüyor. Geçtiğimiz yıl ElaN Languages tarafından oluşturulan çevrimiçi sözlük bu kalıplaşmış tanımları değiştirip eril dilin baskın olduğu sözlük açıklamlarını yeniden tanımlıyordu. Buna benzer bir kampanyayı BMO gerçekleştirdi. FCB Canada tarafından Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel hazırlanan kampanya şirketin geçtiğimiz Mart Dünya Kadınlar Günü’nde paylaşmış olduğu Jane’s Story reklam filmindeki konuya odaklanmaya ve buradaki hikayeyi sürdürmeye devam ediyor.

Banka, kadınların hayatın her alanında karşılaştığı genellemelerin ve önyargıların önüne geçmek ayrıca finansal bağımsızlığına kavuşmasını desteklemek için finansal güveni ve bağımsızlığı zayıflatan sözlük tanımlarını değiştiriyor.

Kelimelerin tanımlarının ve açıklamalarının değiştirilmesi için imza kampanyası

Gold digger (zengin koca avcısı), shopaholic (alışveriş manyağı) ve trophy wife (itibarı veya parası nedeniyle kendisinden yaşça çok büyük bir erkekle evlendirilen/evlenen genç kadın) gibi kelimelerin sözlük tanımları ve örnekleri içerisinde yer alan cinsiyete dayalı ifadelerin değiştirilmesi için çevrimiçi bir girişim başlatılıyor. Kampanyanın bir parçası olarak başlatılan bu girişim ile sözlüklerde yer alan ayrımcı dil ortadan kaldırılmak isteniyor. Bunun için change.org üzerinden bir imza kampanyası da başlatılmış. Katılımcılar kadınların finansal özgürlüğünü kısıtlayan ve özgüveni zedeleyen bu ifadelerde yer alan cinsiyetçi tanımların kaldırılmasını istiyor.

bmo

BMO çeşitlilik ve katılım konusundaki kararlığını göstermek için #BMOForWomen ve #DayOfTheGirl etiketlerini kullanarak kampanyasına destek olunmasını talep ediyor.

Künye

Müşteri: BMO
Ajans: FCB Canada
CCO: Nancy Crimi-Lamanna
Sanat Yönetmeni: Hussein Rumaithi
Metin Yazarı: Shannon McCarroll and Caleb McMullen
Prodüksiyon Şirketi: Untitled Films
Yönetmen: Hubert Davis
İdari Yapımcı: Peter Davis
Post Prodüksiyon: Alter Ego
Renklendirme: Apollo
Medya Ajansı: UM

Görsel: YouTube, change.org