Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karton Bilgisayar Projesiyle Her Çocuğa Bir Bilgisayar

Karton Bilgisayar Projesiyle Her Çocuğa Bir Bilgisayar

3 Boyutlu Destek hareketi, bilgisayarı olmayan çocukları Karton Bilgisayar projesiyle bilgisayar sahibi yaparak uzaktan eğitime erişebilmelerini sağlıyor.

Kolektif üretim hareketi 3 Boyutlu Destek, pandeminin hayatımıza girdiği Mart ayında büyük bir özveriyle çalışmış; hem sağlık çalışanlarına hem de tedavi gören hastalar için destek sunmuştu. Gönüllülerle ilerleyen hareket, organize ettiği 3B yazıcı ağı sayesinde kritik medikal parçalar ve yüz siperlikleri gibi malzemeleri basarak Türkiye genelinde salgınla mücadeleye büyük katkılarda bulunmuştu. 3 Boyutlu Destek bu defa eğitimde fırsat eşitliği adına başlattıkları Karton Bilgisayar projesiyle yine takdir toplayan bir işe imza atıyor. “Her çocuğa bir bilgisayar” söylemiyle yola çıkan hareket, bu projeyle her çocuğun uzaktan eğitimden faydalanabilmesini hedefliyor.

View this post on Instagram

Yeni projemiz @kartonbilgisayar ile tanışın, "Her Çocuğa Bir Bilgisayar" sloganı ile bilgisayara ulaşamayan çocukların bilgisayar ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıkmış bir sosyal girişimdir. Bir @3boyutludestek projesidir. Raspberry Pi Nedir? Büyük bilgisayar kasalarının yerini alabilen küçük, ucuz ve yeni nesi bir bilgisayardır. Çocukların günlük bilgisayar ihtiyaçlarına ek olarak robotik-kodlama alanında Raspberry Pi'yi kullanabiliyoruz. İçinde bulunan dahili yazılımlarının tamamının ücretsiz olarak kullanabilmesi sayesinde, bir Raspberry Pi'ye sahip olmanız çalışmalara başlamak için yeterli olacaktır. Siz de @kartonbilgisayar i takip ederek destek olmak için ilk adımı atabilirsiniz! #herçocuğabirbilgisayar #raspberrypi #kartonbilgisayar #eğitim #eğitimedestek

A post shared by 3 Boyutlu Destek (@3boyutludestek) on

Karton Bilgisayar projesinin temelleri aslında 5 yıl öncesine dayanıyor. O dönem Hakkari’nin Bağışlı Köyünde görev yapan bir öğretmenin bilgisayar ihtiyacı için sosyal medyadan yazdığı mesajla karşılaşan ekip, Türkiye’de bir çok şehirde ve okulda Raspberry Pi sınıfları kurmaya başlamış. Bu yıl ise Diyarbakır’da öğretmen olan Şahin Orkun’un okulda bilgisayar olmaması nedeni ile kartondan bilgisayar yaparak çocuklara bilgisayar anlatması üzerine tekrar harekete geçmeye karar vermişler.

EBA ve Zoom bu bilgisayarlarda çalışıyor

​Proje, Raspberry Pi kullanarak hazırlanan bilgisayarları çocuklara ulaştırmak için çalışıyor. Raspberry Pi’yi ilk kez duyanlar için bir parantez açalım. Raspberry Pi Vakfı tarafından, gelişmekte olan ülkelerin okullarında basit bilgisayar bilimi öğretilmesi amacıyla geliştirilen (2012) deneysel ve ultra düşük bütçeli bilgisayar olarak tanımlayabiliriz kendisini. Aslında tam da Karton Bilgisayar projesinin misyonuna uygun bir amaç için tasarlanan bu bilgisayar, beklenenden daha popüler oldu ve daha çok robotik kodlama alanının ve maker’ların gözdesi haline geldi. Özetlemek gerekirse ucuz, küçük ve ulaşılabilir olması nedeniyle hem eğitimde hem de diğer alanlarda tercih edilen bir bilgisayar. Tüm dünyaya satışı yapılan bir ürün olan Raspberry Pi, çıktığı 2012 yılından bu yana Türkiye’de de tedarik edilebiliyor.

Karton Bilgisayar projesine nasıl destek olabilirsiniz?

3 Boyutlu Destek, Karton Bilgisayar projesi için Raspberry Pi kullanarak mini kasa ve mini bilgisayar olmak üzere iki farklı ürün hazırlamış. Hemen aklınıza takılan soruyu da yanıtlayalım; bu bilgisayarlarda EBA sitesi sorunsuz şekilde açılıyor ve Zoom da çalışıyor. Şu an tüm gücünü bu projeye odaklamış olan 3 Boyutlu Destek gönüllüleri, ürünleri çoktan çocuklara ulaştırmaya başlamış. Projenin devamını sağlamak için bizlerin (kişi ve kurumların) yapabileceği en önemli şey ise projeye maddi destekle katkıda bulunmak. Gönüllü ekip; ürünün hazırlanması, ihtiyaç sahiplerinin tespiti ve teyiti gibi saha işleri için canla başla çalışmakta. Ayrıca bu süreci Türkiye’nin tanınmış STK’larından biriyle iş birliği içinde yürütmeyi hedefliyorlar ve şu anda bu STK ile görüşmeleri devam ediyor. Projeye destek olacak herkesi özel olarak ve tek tek duyuracaklar.

Destek olmayı düşünen kişi ve kurumlar internet sitesi üzerinden detaylı bilgiye ve destek formuna ulaşabiliyor. Aynı şekilde bilgisayar talebinde bulunmak isteyenler de internet sitesini ziyaret edebilir. Sosyal medya üzerinden 3 Boyutlu Destek’i ve Karton Bilgisayar’ı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Maddi desteğin yanı sıra paylaşım yaparak projeyi duyurmak da önem bir katkı sağlayacaktır.

Görsel: Karton Bilgisayar