Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
COVID-19 ile Mücadeledeki Medikal Parça İhtiyacına 3 Boyutlu Destek

COVID-19 ile Mücadeledeki Medikal Parça İhtiyacına 3 Boyutlu Destek

Gönüllüler tarafından kurulan kolektif üretim hareketi 3 Boyutlu Destek medikal cihazlara ve malzemelere ihtiyaç duyulması durumunda 3B yazıcılar ile üretim sağlayarak yardımcı olmayı hedefliyor.

COVID-19 salgınına karşı mücadelede kişisel ve toplumsal tedbirler önemliyken virüse yakalananların tedavi süreci de bir o kadar kritik bir konu. Az bilgi sahibi olduğumuz COVID-19 virüsü konusunda sağlık çalışanlarının sahip olduğu bilgiyi diğer meslektaşları ile paylaşması hayat kurtarıyor. Virüse yakalanan bireylerin tedavi süreci için ise sağlık malzemelerinin eksiksiz ve hızlı temin edilmesi gerekiyor.

Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki doktorların ücretsiz bir şekilde paylaşıma sunduğu el kitabı virüs konusunda diğer tüm doktorlar için değerli bilgiler içeriyordu. İtalya’da bir hastanedeki yetersiz solunum vanası eksikliğini fark eden bir grup gönüllü 3B yazıcı kullanarak cihazın kopyasını üretmişti.

3B yazıcılar Türkiye’de de COVID-19 virüsüne karşı mücadelede devrede

Bu girişimin bir benzeri ülkemizde de hayata geçti. COVID-19 ile mücadelede 3B yazıcıların gücünü kullanarak medikal parçaların, araç ve gereçlerin üretimini sağlamak isteyen ekip 3 Boyutlu Destek adıyla kolektif üretim hareketini hayata geçirdi.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Subaşı, 3Durak kurucularından İlker Vardarlı’nın inisiyatifiyle hayata geçen ve Onaranlar Kulübü kurucularından Doğu Güngör’ün de dahil olduğu projeyi şu anda üç kişi yürütüyor. İnternet üzerinden canlı görüşmeler gerçekleştiren gönüllüler Telegram kanalı üzerinden iletişimlerini sürdürdü. Ardından birçok mühendis, tasarımcı, yazılımcı ve 3B yazıcısı olan şirketler ve kişiler ağa katıldı.

Destek grubu; yazılım temelli salgın haritalanması, 3B yazıcıları olan merkezlerin belirlenmesi veya ürünlerin hızlı bir şekilde prototip üretiminin sağlanması konularına destek olmaya çalışıyor. 3 Boyutlu Destek imkanı olan herkese açık davet yapıyor. Tedarik zincirinde bir problem oluşması durumunda ihtiyaca anında cevap verebilmek için bir internet sitesi açıldı. Medikal cihazların üretilmesi aşamasında yardımcı olabilecek 3B yazıcıların haritalandırılması yapılıyor. Şu ana kadar 70 ilde 615 kişi ve kurum 1203 3B yazıcı ile ağa katılmış durumda.

İnternet sitesi üzerinden 3 boyutlu yazıcı sahipleri ağa katılabilirken sağlık çalışanları, hastaneler ve sağlık kuruluşları da kritik medikal parça taleplerini iletebiliyor. Ürünlerin teslimatı ve diğer lojistik ihtiyaçlar için Türkiye Motosikletler Platformu kolektif üretim hareketine destek veriyor. 3 Boyutlu Destek, T.C. Sağlık Bakanlığı’na ve tüm sağlık çalışanlarına ihtiyaç durumunda hazır olduklarını bildiriyor.

Görsel: Twitter, Instagram