Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Litvanya Sağlık Çalışanları için 1 Milyon Maske Üretecek

Litvanya Sağlık Çalışanları için 1 Milyon Maske Üretecek

Litvanya Sağlık Bakanı Aurelijus Veryga ülkedeki sağlık görevlileri için tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisi olan Intersurgical ile anlaşarak 1 milyon maske üretileceğini açıkladı.

İnsanlığın yeni coronavirüs, diğer adıyla COVID-19 salgınına karşı verdiği mücadele sürüyor. Bu mücadelenin en ön safhalarında bulunan sağlık çalışanları ise en büyük risk ile karşı karşıya. Kendilerinin ve sevdiklerinin canları pahasına virüse yakalanan insanlara yardımda bulunan çalışanlar için maske ve benzeri tıbbi malzemeler hayati önem taşıyor.

Bireysel girişimler belirli bir noktaya kadar sağlık çalışanların yardımına yetişebiliyor. Büyük şirketlerin ve devletlerin tıbbi cihaz ve malzemeler konusunda attığı adımlar salgının ilerlemesini durdurmak ve daha fazla insanın virüse yakalanmasını engellemek için oldukça değerli.

Litvanya’dan sağlık çalışanlarını korumaya yönelik adım

Litvanyalı tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisi olan Intersurgical ülkedeki sağlık görevlileri için 1 milyon maske üreteceğini söyleyerek ülkesi için bir girişimde bulundu. Litvanya Sağlık Bakanı Aurelijus Veryga Facebook hesabından yaptığı açıklamada ülkedeki sağlık görevlileri için 1 milyon maske siparişinde bulunduklarını söyledi. Sözleşme doğrultusunda hazırlanacak olan maskelerin piyasada yer alan mevcut maskelere oranla daha korunaklı olacağı bildirildi.

Litvanya devlet televizyon kanalı LRT TV’nin sitesinde yer alan habere göre Intersurgical CEO’su Sigitas Žvirblis şirketin bazı ürünlerine olan talebin COVID-19 sebebiyle arttığı söylüyor. Intersurgical ürünlerin yüzde 99’unu ihraç etmesine rağmen Litvanya’daki hastaların ve sağlık görevlilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini bildiriyor.

Kütüphanelerde maske üretimi

Buna ek olarak ülkedeki 56 halk kütüphanesi sağlık çalışanları için 3B yazıcıları kullanarak yüz maskeleri üretmeye başlıyor. Avrupa’nın geri kalanı gibi koruyucu ekipman sıkıntısı yaşayan ülkede alınan yazıcılar halk kütüphanelerine dağıtıldı. Robotikos Mokykla (Robotik Okulu) dahil olmak üzere diğer tüm kuruluşlar 3B baskı ile maske üretiyor.

Litvanya’da ilk vaka 27 Şubat tarihinde görüldü. O tarihten bu yana toplamda 484 hastaya virüs bulaştı. En son açıklanan bilgiye göre ise Litvanya’da 44 sağlık görevlisi virüse yakalandı. Ancak ülkede toplamda 10 bin test yapıldı. Bu testlerin üçte ikisi geçtiğimiz çarşambadan bu yana uygulandı.

Görsel: LRT 1, 2