Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
MIT’deki Bir Ekipten Alternatif Solunum Cihazı

MIT’deki Bir Ekipten Alternatif Solunum Cihazı

MIT'deki bir ekip tarafından hastanelerde oldukça yaygın olarak kullanılan tıbbi malzemeden geliştirilen alternatif cihaz durumu kritik olmayan COVID-19 vakalarında kullanılabilir.

COVID-19 pandemisine karşı tüm sağlık çalışanları ellerinden geldiğince çaba göstererek tüm hastaların tedavisi etmeye çalışıyor. Bu süreçte solunum cihazları koruyucu tıbbi malzemeler daha fazla insanın hayatta kalması için gerekli malzemelerin başında yer alıyor. Ülkemizde ve yurtdışında birçok şirket koruyucu yüz maskeleri üretimi için çalışmalara başladı. Bazı kişi ve kurumlar gönüllü birlikler oluşturarak 3B yazıcıları kullanıyor ve medikal parça üretimine destek veriyor.

MIT’deki ekibin tasarladığı cihazın maliyeti 100 ila 300 dolar arasında

Her sektörden ve her kişiden gelen yardımlar dünya çapındaki tıbbi ekipman sıkıntısına bir nebze olsun çare oluyor. Özellikle geleneksel tıbbi cihazların maliyetleri düşünülünce alternatif üretimlerin değeri daha da artıyor. MIT’deki (Massachusetts Institute of Technology) bir ekip de hastanelerde yaygın olarak bulunan elle kontrol edilen solunum aparatını kullanarak oldukça ucuz bir yöntem geliştirdi. Ambu torbası adı verilen bu valf maskesini sağlık çalışanları hastanın nefes almasını sağlamak amacıyla manuel olarak kullanıyor. MIT ekibi ise bu valf maskesini kullanarak maliyeti 100 ile 300 dolar arasında değişen bir acil durum solunum cihazı geliştirdi. SciTechDaily sitesinde yer alan haberde benzeri bir makinenin maliyeti 30 bin dolar civarında olabiliyor.

Normalde sadece insan vasıtası ile kullanılabilen ambu torbası mekanik bir sistem sayesinde insan gücüne gerek duymadan otomatik hava verebiliyor. Cihaz hareketini sağlayan mekanizmanın dışında akciğerlere hava akışının ince ayarını yapan bir geribildirim sensörüne de sahip. Böylelikle hastanın ihtiyaçları doğrultusunda ayarlama yapılabiliyor.

Tasarlanan solunum cihazı durumu ağır olmayan hastalar üzerinde kullanılabilir

Projenin planı 2019 yılında Take A Breather adıyla ortaya atılmıştı. O zamanlar bu projenin gerçekten de nefes aldıracak bir yardımı dokunacağı tahmin edilemiyordu. Ancak şu anda gelinen noktada hayat kurtarıcı bir etki bırakabilir.

Ürünü geliştiren ekip cihazın durumu kritik olmayan hastalar için uygun olduğunu belirtiyor. Nefes darlığı konusunda hastalığı daha ağır ilerleyen vakalar için profesyonel solunum cihazları şart olduğunu vurguluyor. Bu cihaz virüsün yoğun hissedilmediği vakalarda kullanılabilir. Böylelikle solunum cihazına daha çok ihtiyaç duyan ağır hastalara yer açılmış olur.

MIT Ekibi üretim planını herkese açık hala getirmeyi planlıyor. Böylece dünya üzerindeki herkes tasarıma erişebilecek. Özellik solunum cihazı ihtiyacının fazla olduğu COVID-19 salgını süresince bu ve benzeri alternatif tıbbi cihaz ve malzeme üretimi girişimleri daha fazla insanın hayatını kurtarmada yardımcı olabilir.

Görsel: Youtube, yankodesign