Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mercedes-AMG F1 Mühendislerinden Solunum Cihazlarına Alternatif Tasarım

Mercedes-AMG F1 Mühendislerinden Solunum Cihazlarına Alternatif Tasarım

Mercedes-AMG F1 mühendisleri, 100 saatten kısa bir sürede solunum cihazı yerine kullanılabilecek alternatif bir cihaz geliştirip tasarımını herkesin erişimine açtı.

Son dönemde sağlık sektöründe bulunmamasına rağmen birçok şirketin tıbbi malzemeler üretimine destek verdiğini görüyoruz. COVID-19 sürecinde sağlık çalışanlarının ve hastaların gerek duyduğu tıbbi malzemeler konusunda sıkıntı çekmemesi için şirketler çaba sarf ediyor. Apple’ın 20 milyon maske temin edip dağıtımını sağlaması, otomotiv sektörünün yüz kalkanı üretimine destek çıkması gibi örnekler çoğaltılabilir.

Mercedes-AMG F1 ekibi alternatif solunum destek cihazını 100 saatten kısa bir sürede tasarladı ve üretti

Mercedes-AMG F1 ekibindeki mühendisler de, University College London (UCL) ve UCL Hastanesi’ndeki ekip ile birlikte çalışarak suni solunum cihazlarına alternatif olabilecek bir cihaz geliştirdi. Sürekli hava basıncı gönderebilen The Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) isimli bu makine mevcut bir cihazın yeniden tasarlanması ile ortay çıktı. İlk görüşmeden üretilen ilk cihaza kadar geçen süre ise 100 saatten az. Bu süre içerisinde gerekli görüşmeleri ve tasarımı yapan mühendisler üretimi gerçekleştirdi. Tasarım COVID-19’a karşı verilen küresel mücadele kapsamında herkesin kullanımına sunuldu. Bu lisanslı paket içerisinde tasarımın yanı sıra prototipleme işleminde kullanılan malzemeler, araçlar ve her bir parçanın üretim süresi de belirtiliyor.

Makine, hastaların hava yolunun sürekli açık tutmaya yarıyor. Hava ve oksijeni sürekli olarak ağız ve buruna iterek akciğerlerin yeteri miktarda oksijen almasını sağlıyor. Çin’de ve İngiltere’deki hastaların cihazı kullandıkları zaman ekstra herhangi bir solunum cihazına ihtiyaç duymadıkları gözlemledi. Cihaz, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere salgınla mücadele eden ve yeterli sayıda solunum cihazı bulunmayan ülkeler için kurtarıcı olabilir. Profesör Mervyn Singer, bu cihazın sınırlı sayıda suni solunum cihazı bulunan bölgeler için fark yaratacağını düşünüyor. CPAP sayesinde solunum cihazları hastalığı ağır atlatan kişiler için ayrılabilecek.

F1 malzemeleri yerine CPAP cihazları üretilecek

Britanya Ulusal Sağlık Servisi ilk etapta 10 bin adet cihaz talebinde bulundu. Brixworth kasabasında yer alan Mercedes teknoloji merkezinde şu anda günlük 1000 adet üretim gerçekleştirilebiliyor. Normal şartlarda F1 pistonları ve turboşarjları üretecek 40 makine CPAP cihazlarının üretimi için kullanılıyor. Tesisin tamamı talebi karşılamak için yeniden tasarlandı.

İlk prototipin arından iki hafta gibi kısa bir süre geçmişken cihazın hastanelere dağıtımına geçilmesi UCL Profesörü David Lomas tarafından bir başarı olarak görülüyor. Cihazın tasarımının genel kullanıma açık olması ise salgına karşı verilen toplu mücadelede diğer kurumlara örnek oluyor.

Görsel: UCL, Formula 1, Mercedes