Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın En Hızlı Drone’u, F1 Şampiyonu Max Verstappen’in Peşinde

Dünyanın En Hızlı Drone’u, F1 Şampiyonu Max Verstappen’in Peşinde

Dünya Şampiyonu yarış pilotu Max Verstappen’ın yeni Red Bull F1 aracı RB20 ile Silverstone Pisti'nde yaptığı antrenman, özel yapım bir drone’la çekildi.

Şimdiye kadar birçok muhteşem drone görüntüsü izlemiş olabilrsiniz. Ancak Dünya Şampiyonasını kazanan bir Formula 1 sürücüsünü; özel yapım, ultra hızlı bir drone ile bir araya getiren Red Bull’un çalışması bu konudaki heyecanınızı tazeleyecek türden.

Drone, Dutch Drone Gods adlı Hollandalı bir ekip tarafından Red Bull’un Advanced Technologies (İleri Teknolojiler) ekibinin yardımıyla geliştirilmiş.

Red Bull, drone’un yapım sürecinin anlatıldığı özel bir sayfa hazırlamış. Ekibin amacı yalnızca yarış otomobilini çekebilecek değil, aynı zamanda bu otomobile ayak uydurabilecek bir drone yapmak olmuş. Bir yılı aşan bir geliştirme süreci boyunca; yüzde 10 oranında ağırlık tasarrufu sağlamak için yeni hafif aerodinamik malzemeler ve parçalar geliştirmişler. 3B baskıdan faydalanılmış ve özel karbon CNC çalışması yapılmış. Drone cam elyaf, karbon ve 3B polimer gövdeye sahip. Gerçek yarış otomobilleriyle F1 pistlerinde yapılan deneme sürüşü testleri, ekibe geliştirdikleri bu yeni drone’un ne kadar hızlı olduğunu göstermiş.

Bu özel yapım drone, saatte 350 km hıza ulaşabiliyor. Yalnızca 2 saniye içinde, saatte 100 km hızdan saatte 300 km hıza çıkabiliyor. Bu özellikleri sayesinde F1 araçlarının performansına erişebiliyor. Ağırlığının 1 kilonun altında olması da bu tür bir performansa ulaşmasında büyük etkisi olmuş. Bu da Dutch Drone Gods’ın başarısına işaret eden en önemli unsurlardan biri.

Red Bull drone’un, bir F1 aracından iki kat daha hızlı hızlanma kapasitesine sahip olduğunu vurguluyor.  Ancak tüm bu performansın bedeli pil ömründen yemesi. Red Bull, ortalama bir tüketici drone’unun 30 dakika boyunca uçabileceğinin ancak bu uçuşun çok daha az çeviklikle 40 mil/saatin biraz altındaki hızlarda gerçekleştiğinin altını çiziyor. Red Bull’un drone’unun pil ömrü ise yaklaşık üç dakika imiş.

Drone’un yapımı da kullanımı benzeri olmayan bir mücadeleyi gerektirdi

Drone’u kullanmak benzersiz pilotluk yetenekleri gerektirdiğinden, Dutch Drone Gods ekibinden Ralph Hogenbirk namıdiğer Shaggy FPV tarafından bizzat manuel olarak kontrol edilmiş.

Drone pilotunun, drone’un uçuş rotasını bir radyo kontrol cihazıyla yönlendirmesi gerekiyor ve uçuş yolunu yalnızca düşük çözünürlüklü drone gözü görüntüsünü ileten FPV gözlükleri aracılığıyla gözlemleyebiliyor. Kamera açısı, ayak pedalıyla eş zamanlı olarak ayarlanıyor ve saatte 300 kilometrenin üzerinde hız yapan bir F1 aracının pürüzsüz yakın çekimini sağlamak için el-göz koordinasyonunda aşırı hassasiyet gerekiyor. Tüm bunlar bir drone pilotu için tamamen yeni birer zorluk. Yine de Ralph Hogenbirk bu işten alnının akıyla çıkmayı başarmış. Görüntü kalitesinin yüksekliği de bu çekimin en çarpıcı yanlarından biri.

Ralph Hogenbirk on yıl önce – 25 yaşındayken – drone dünyasına adım atmış. O zamanlar ofis işinin yanında yürüttüğü bir hobiymiş. Ancak drone teknolojisi hızla geliştikçe Hogenbirk’in ilgisi ve katılımı da artmış. Hogenbirk’in kariyeri; drone üretmekten Drone Racing League’de yarışmaya ve sonunda 2020’de Red Bull Valparaíso Cerro Abajo’yu filme almaya kadar parlak başarılarla dolu.

Drone pilotu Ralph Hogenbirk namıdiğer Shaggy FPV

 

Ralph Hogenbirk ve Max Verstappen

Testlerden ve nihai çekimden kesitler:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Red Bull (@redbull)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Red Bull (@redbull)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Red Bull (@redbull)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Red Bull (@redbull)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Red Bull