Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Alternatif Gerçeklik ile Venedik Mimarlık Bienali Hacklendi

Alternatif Gerçeklik ile Venedik Mimarlık Bienali Hacklendi

Venedik Mimarlık Bienali'nde sergilenen tasarımlar #projectsourcecode projesi ile telefonunuzu kullanarak üç boyutlu olarak canlandırılıyor.

Alternatif gerçekliğin kullanımı denilince akla önce Oculus Rift gibi giyilebilir cihazlar geliyor. Ancak bu teknolojileri sanatın ve teknolojinin diğer kollarıyla birleştirdiğinizde ortaya büyüleyici çalışmalar çıkıyor.

Venedik Mimarlık Bienali’nin bu seneki organizasyonuna çok farklı bir projeye destek veriyor. #projectsourcecode isimli projede sergideki tasarımları üç boyutlu ve gerçek boyutlarında görüntüleyebiliyorsunuz. Bu işlem dört basamaktan oluşuyor. Öncelikle Augment isimli uygulamayı akıllı telefonuza indiriyorsunuz. Ardından telefonunuzun kamerasını sergilenen tasarımlara taratıyorsunuz. Böylece uygulama karşınızdaki duvarda bulunan tasarım taslaklarını 3 boyutlu olarak modelleyip sergi salonu içinde gerçek boyutlarıyla yansıtıyor.

Kaynak kodu terimi bilgisayar terminolojisinde belirli yöntem ve yönergelerin şablon ve metin üzerine aktarılmış taslakları anlamına geliyor. Herhangi bir yazılımın makine diline çevrilmeden önce insanların okuyabileceği ve anlayabileceği bir programlama dilindeki metinlerin tamamı kaynak kodu teriminin karşılığı oluyor. Teknoloji ve dijital mekanizmalarla insan algısı arasında köprü niteliğindeki bu terim projenin de ilham kaynağı oluyor.

Geliştirilen bu teknolojinin uygulanabilmesi için bienal kapsamındaki “Mimarinin Elementleri” sergisi ise bu proje için biçilmiş kaftan. Bu nedenle sergi salonunda yer alan 6 noktadaki tasarımlara gizlenen Augment logoları veya QR kodları ile taratıldığında sergi alanını tasarımın detaylarıyla dolduruyor. Sanatçı, araştırmacı ve mimar Güvenç Özel öncülüğünde geliştirilen proje serginin temel argümanları arasında olan “Mimardan yoksun mimari” tanımına da destek vererek bienalin katılımcılar üzerindeki etkisini de arttırıyor. 

Künye:

Tasarım ve Uygulama:
Güvenç Özel

Destek verenler:
ASYMPTOTE ARCHITECTURE
GREG LYNN FORM
MURMUR
NEIL M. DENARI ARCHITECTS
OOSTERHUIS_LÉNÁRD

Arşivsel Destek Sağlayıcısı: 
CANADIAN CENTRE FOR ARCHITECTURE

Yapım Desteği:
CHAMPIONS OF CULTURE