Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eğitime Regl Engeli

Eğitime Regl Engeli

İnsani yardım organizasyonu CARE Fransa ve BBDO Paris, Respect Our Periods kampanyasıyla regl ile ilişkilendirilen önyargılara ve kadınların eğitim haklarına odaklanıyor.

Güneş’in her gün doğup batması, mevsimlerin değişmesi, doğan her canlının bir gün ölmesi gibi doğal bir süreç olan regl, ardına yüklenen farklı anlamlarla, kadınların hayatını zorlaştırmaya devam ediyor. Kadınların doğum yapabilmeleri için ergenlikten menopoza girdikleri döneme kadar toplamda yaklaşık olarak 2.555 gün yani 7 yıl yaşadıkları bu fizyolojik olay tamamen doğal ve normal olan bir döngü. Ancak, günümüzde hala menstrüasyon dönemine utanılacak, saklanılacak  ya da korkulacak bir durummuş gibi bakılıyor. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırmak için yapılan bilinçlendirme kampanyaları da bu yolla kadınları bu yersiz utançtan kurtarmaya çabalıyor.

Bu anlamda hijyenik ped markası Libresse‘nin önemli kampanyalar gerçekleştirdiğini görüyoruz. #bloodnormal kampanyasıyla adet kanını rakiplerinin aksine, mavi değil kırmızı olarak gösteren Libresse, bu durumun normalleştirilmesi için önemli bir adım oldu. Hiçbir Kan Bizi Yıldıramaz (No Blood Should Us Back) söylemiyle yayınlanan reklam filmiyle ise regl kanamaları dahil hiç bir kanın, kadınların tutkuyla yaptıkları sporlarda mücadele etmelerine engel olamayacağını göstermişti. Ayrıca, geçtiğimiz yıl yayınlanan son reklam filmindeki Viva La Vulva (Çok Yaşa Vulva) söylemiyle, kadınları kendi bedenlerini ve özellikle de kadın cinselliğinin temsiliyeti olan vulvayı tanımaya, takdir etmeye ve sevmeye davet etmişti.

Okula Gitmek İçin Menopozu Beklediğinizi Hayal Edin

Maalesef, Libresse’nin reklamlarıyla verdiği bu mesajların gelişmekte olan birçok ülkeye ulaşması için hala büyük adımlar atılması gerekiyor. UNESCO’nun belirttiğine göre, Afrika’da, her 10 kız çocuğundan 1’i regl dönemlerinde okula gitmiyor. Sivil Toplu Örgütü Dasra, Nepal’de, kızların %89’unun, regl oldukları dönemlerde okuldan ayrılmak da dahil birçok kısıtlamaya maruz kaldığını belirtiyor. UNICEF’e göre, İran’daki genç kızların %48’i regl olmanın bir hastalık olduğuna inanıyor. Günümüz dünyasında bunlar gibi birçok çarpıcı örnek vermek mümkün. Menstrüasyon dönemiyle ilgili oluşan tüm bu yanılgılara, önyargılara ve  yanlış tutumlara karşın CARE France, Respect Our Periods kampanyasını gerçekleştirmeye başladı.

Yaratıcı ayağını BBDO Paris‘in üstlendiği, yönetmenliğini Dr. Bowman’in yaptığı Respect Our Periods kampanyası, regl dönemleri ile ilişkilendirilen önyargıların, genç kadınların eğitim hayatları üzerindeki etkisine odaklanıyor. 1945 yılından beri hizmet veren insani yardım organizasyonu CARE Fransa’nın direktörü Philippe Lévêque kampanyanın ana fikrini şu sözlerle özetliyor: “Gelişmekte olan birçok ülkede, regl olmak, doğal bir döngü olmak yerine daha çok bir saygınlık savaşı. Bu tabu, kız çocuklarının ve kadınların yaşamları üzerinde çarpıcı sonuçlar doğuruyor. Regl oldukları dönemlerde saf olmadıkları düşünüldüğünden, sosyal olarak dışlanıyor ve hatta evlerinden uzaklaştırılıyorlar. Bu kız çocuklarının sağlıkları tehlikeye giriyor ve ergenlik dönemindeki birçok kız çocuğu okula gitmeyi durduruyor.” Kampanya, oyuncu ve köşe yazarı Enora Malagré ve Kadın (Woman) belgeselinin yönetmeni Anastasia Mikova, influencer Natacha Birds ve YouTuber Tristan Lopin gibi isimler tarafından da destekleniyor. Kampanyayı ve etkisini #RespectezNosRegles #RespectOurPeriods etiketleriyle sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Künye:

Reklamveren: CARE France
Reklam Ajansı: BBDO Paris
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Benjamin Dessagne, Stéphane Santana & Matthieu Elkaim
Sanat Yönetmeni: Clément Payen
Metin Yazarı: Linnea Kavsjo & Damien Veillet
Prodüksiyon Şirketi: Players Paris
Başkan: Valérie Accary
Marka Yönetmeni: Alix Dunoyer de Segonzac
Marka Yöneticisi: Manon Debus Pesquet
Yapım Yönetmeni: Julien Sanson
Kıdemli Medya ve Sosyal Etkileşim Müdürü: Daniel Foerter
Yapımcı: Pierre Jaspard
Yönetmen: Dr. Bowman
Post-Prodüksiyon: Firm
Baş Editör: Éric Jacquemin
Renklendirme: Jean-René Nebot
Ses Post-Prodüksiyonu: Schmooze
Besteci: Simon Dusausoy

Görsel: YouTube