Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pantone’un Regl Kırmızısı Gerçekten Kan Rengi mi?

Pantone’un Regl Kırmızısı Gerçekten Kan Rengi mi?

Pantone Color Institute, INTIMINA iş birliğinde regl ile ilgili tabuları yıkmak için Regl Kırmızısı adı verdiği rengi tanıttı.

Son dönemlerde markalar ve devletler cinsiyetçi bakış açısını yıkmak için toplumda bir tabu olarak algılanan regl konusu üzerinden birçok kampanya ve yaratıcı fikir geliştiriyor. Zomato’nun Türkiye dahil faaliyette olduğu tüm ülkelerde başlattığı regl izninin yanı sıra İzmir Belediyesi, Tunceli Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin uygulamış olduğu regl izinleri bu duruma örnek gösterilebilir. Bodyform’un kadın bedeni, rahim ve regl üzerine yaptığı kampanyaların her biri de oldukça ses getiren cesur işler arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Pantone’dan Regl Kırmızısı

Ortalama yaşam ömrü baz alınarak düşünüldüğünde, bir kadın hayatının 2.535 gününü adet dönemiyle geçiriyor. Buna rağmen regl hala bir tabu olarak kalmaya ve kadınların eşitlik konusundaki mücadelesinde bir engel olmaya devam ediyor. Plan International UK tarafından yapılan bir araştırmaya göre Birleşik Krallık’ta her 10 kızdan biri hijyenik pede ulaşamıyor ve 14-21 yaş arası kızların neredeyse yarısı adet döneminden utanıyor. Bu algıyı yıkmak için tabuların üzerine gitmek gerekiyor.

Bu konuda adım atanlardan biri de Pantone Color Institute oldu. Menstruasyon ürünleri sunan İsveç markası INTIMINA ile iş birliği gerçekleştirerek canlı ve macera dolu bir ton olarak tanımladığı Regl Kırmızısı rengini duyurdu.

View this post on Instagram

Presenting “Period”, a new red shade created to break the stigma around menstruation and promote period positivity. Swedish healthcare brand @intimina came to Pantone Color Institute to develop this custom color in support of their global campaign to make menstruation more visible and normalize this most normal of bodily functions. “An active and adventurous red hue, courageous Period emboldens people who menstruate to feel proud of who they are. To own their period with self-assurance; to stand up and passionately celebrate the exciting and powerful life force they are born with; to urge everyone regardless of gender to feel comfortable to talk spontaneously and openly about this pure and natural bodily function.” Pantone Color Institute collaborated with @Intimina on the Seen + Heard campaign to create a red shade that is inspired by a steady menstrual flow. Pantone and Intimina worked alongside a gynecologist and consulted research published in Medical News Today to develop the shade, but by no means is this supposed to be an accurate depiction. Instead, we created a visual identifier of a red shade that would help @Intimina leverage the power of color to share their story.

A post shared by PANTONE (@pantone) on

Kanın rengiyle özdeşleşen cesur bir renk yaratmak isteyen Pantone, INTIMINA markasının adet dönemini normalleştirme çabasını destekliyor. Bu misyona dikkat çekmek için rengin gücünden yararlanıyor. Adet gören insanların özgüvenli bir şekilde bu süreci yaşamaları için teşvik edici olmaya çalışıyor. Pantone, cinsiyeti her ne olursa olsun herkesi bu doğal durum hakkında konuşmaya davet ediyor.

Bu kırmızı regli yansıtıyor mu?

Pantone, adet dönemine odaklanarak tabuları yıkmak, enerji veren canlı bir renkle yaşamın normal bir evresine dikkat çekmek istiyor. Kampanyanın odaklanmak ve başarmak istediği noktası bir yana regl kırmızısı olarak tanımlanan bu rengin gerçekten kan rengini yansıtmadığını düşünenler de bulunuyor. Tabii tüm kan renkleri aynı tonda olmayabilir. Ancak amaç tabuları yıkmak ve çarpıcı bir iş ortaya koymaksa neden regl kanı rengi daha net ve gerçekçi bir şekilde sunulmuyor. Creative Bloq da yayımladığı haberde daha uygun olabilecek bir rengi de naçizane bir öneri olarak paylaşıyor.

pantone

Bu kadar canlı bir rengin regl kanını temsil etmediğini ifade edenler görüşlerini sosyal medyadan paylaşıyor. Pantone’un ve INTIMINA’nın sosyal medya gönderilerinin altında ve diğer sosyal medya paylaşımlarında bu seçimi ketçap rengine benzeten, adet dönemi kanınız böyleyse doktora gitmelisiniz diyen, feminizme yönelik şirin ve sahte bir girişim olduğunu düşünen kişiler bulunuyor.

Pantone Color Institute ve INTIMINA iş birliği ile ortaya çıkan Regl Kırmızı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Görsel: INTIMINA, Creative Bloq, Instagram