Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Slaytları Fotoğraflayarak Aile Anılarını Canlandırmak

Eski Slaytları Fotoğraflayarak Aile Anılarını Canlandırmak

Catherine Panebianco "No Memory is Ever Alone" projesinde, ailesiyle olan hatıralarını bugüne taşıyor.

Geçmişle bağ kurabilmek, zamanda kısa yolculuklar yapabilmek için en değerli hazinelerden biri fotoğraflar. Kişisel hatıra fotoğraflarının taşıdığı sihir, sanat projeleri için de oldukça ilham verici etkiler yaratabiliyor. Christoffer Relander’in, çocukluğunun geçtiği yerleri kavanozlarda sakladığı Jarred & Displaced adlı projesi bu anlamda beni çok etkileyen işlerdendi. Catherine Panebianco ise aile yadigarı slaytları yeniden fotoğraflayarak No Memory is Ever Alone adlı duygu yüklü bir seriye imza atmış. 

Hiçbir hatıra yalnız değildir!

Catherine Panebianco, eski slaytları şu anda yaşadığı bölgede farklı yerlerin önüne yerleştirerek anne babasının yaşamını kendi yaşamıyla ilişkilendiriyor. Serideki görüntüler Panebianco’nun annesini ve babasını orman ve göl manzaralarından ve iç mekanlara uzanan bir dizi farklı kompoziyonda gösteriyor. Annesi ve babası Panebianco’nun yanındaymış gibi kompozisyonlar bunlar. Bu açıdan projenin insanı hüzünlendiren bir tarafı da var.

Panebianco, No Memory is Ever Alone projesinin babasıyla kendisi arasındaki görsel bir diyalog olduğunu belirtmiş. Babası her Noel’de 20’li yaşların başlarında fotoğrafını çektiği bir slayt kutusunu sakladığı yerden çıkarırmış ve onları oturma odalarının duvarına eski bir projektörle yansıtarak aynı hikayeleri tekrar tekrar anlatırmış.

Slaytları şu an gördüğü manzaralara yerleştirerek, ailesiyle yeni hatıralar yaratmış. Bunu yapabilmek için de şu anda yaşadığı yer olan Jamestown’da (New York) ailesinin slaytlarındakine benzer yerler bulması gerekmiş. Bu eşleştirmelerde, ebeveynlerinin geçmişi ile kendisinin bugünü arasındaki benzerlikleri kurgulamış. Geçmişin ve günümüzün bu görsel birlikteliği, Panebianco’ya kaybettiği ailesiyle yeniden diyalog kurabildiğini hissettirmiş.

Aslında fotoğrafların çoğunda Panebianco’nun annesinin olduğu görülüyor. Babasıyla 60 yıl süren beraberliklerinin ardından yakın zamanda hayata veda eden annesini bu fotoğraflar sayesinde yakınında hissedebilmiş.

Panebianco’nun serisi büyük beğeni toplamış ve Critical Mass’in 50 finalistinden biri olmuş. International Photography Awards for Fine Art’ta birincilik ödülü alan seri, National Photography Awards for the Texas Photographic Society ve San Francisco Bay International Photography Competition Portfolio Award gibi başka yarışmalarında finalistleri arasında yer almış.

Catherine Panebianco’nun çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

No Memory is Ever Alone No Memory is Ever Alone No Memory is Ever Alone

Görsel: Instagram