Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kavanozdaki Manzaralar

Kavanozdaki Manzaralar

Fotoğrafçı Christoffer Relander, çift pozlamayla çocukluğunun geçtiği yerleri kavanozlarda saklıyor.

Fotoğrafçı Christoffer Relander, Finlandiya’nın eşsiz manzaralarını cam kavanozlar içerisine yerleştirdiği “Jarred & Displaced” isimli fotoğraf projesine geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. Şimdi ise serinin ikinci halkası fotoğraflarla projeyi devam ettiriyor.

Projedeki fotoğrafların hiçbiri Photoshop ürünü değil, düzenleme, filtre veya efekt yok. Hepsi Nikon D800E fotoğraf makinesi ile çift pozlama sayesinde yaratılmış. Projenin ilk kısmında siyah-beyaz manzaralar orta format analog kamera ile çift pozlanırken, bu seneki fotoğraflarda dijital kameraya geçilmiş ve renk kullanılmış. Bunun dışında teknik özünde aynı: Görüntüler bir yazılım aracılığıyla kavanozlara yerleştirilmiyor, iki görüntü bir fotoğrafta birleşiyor, iç içe geçiyor.

Relander, baba olduktan sonra çocukluğuna bir özlem duymaya başlamış. Bu nedenle son 3 yıldır Finlandiya’nın kırsalında çocukluğunun geçtiği yerleri dolaşarak o yerleri fotoğraflıyor. Projesinin bir anlamda bu anıları saklamayı, biriktirmeyi ifade ettiğini söyleyen Relander; köklerinin geçtiği yerleri adeta kavanozlayarak koleksiyonuna dahil ediyor.

Görsel: Christoffer Relander