Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Samsung’un Dış İskeleti GEMS ile Artırılmış Gerçeklikte Egzersiz Deneyimi

Samsung’un Dış İskeleti GEMS ile Artırılmış Gerçeklikte Egzersiz Deneyimi

Samsung geçtiğimiz yıl CES'te tanıttığı GEMS adlı dış iskeleti, CES 2020'de artırılmış gerçeklikte egzersiz deneyimi sunan bir sistem olarak öne çıkardı.

Her yıl Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES (Consumer Electronics Show), dev markaların konsept aşamasındaki ürünlerini, tüketicilere sunulma aşamasındaki en dikkat çekici tasarımları ağırlıyor. CES’i yakından takip ettiğimiz şu günlerde, Samsung’un CES 2019’da tanıttığı The Gait Enhancing Motivational System (GEMS) adlı dış iskeleti geliştirerek bu yıl yine CES’te gündeme getirdiğini görüyoruz. Ne yazık ki askeri amaçlarla geliştirilip – her teknolojide olduğu gibi – yavaş yavaş asıl ihtiyaç sahibi olan son tüketicinin yaşamına giren bu dış iskeletlerin Samsung tarafından ne aşamaya taşındığına gelin hep birlikte bakalım.

GEMS artık yürüyüşü destekleme özelliği yerine, egzersiz deneyimiyle öne çıkıyor

GEMS sağlık sorunları veya yaşlılık nedeniyle yürümekte, koşmakta veya ayağa kalkmakta zorlanan kullanıcılara destek sağlamak üzere geliştirilmiş bir sistem olarak tanıtılmıştı. Kullanıcının %23 daha az enerji harcamasını, yürüyüş hızını ise neredeyse yüzde 20 oranında artırmasını sağlıyor. Sistemin ikinci planda kalan amacı ise hareket konusunda herhangi bir zorluk yaşamayan insanlar için egzersiz aracı olmak idi. Örnek vermek gerekirse sistemde merdivenden inerken stabilite ve direnç sağlayan parçalar egzersiz amaçlı olarak da kullanılabilecekti. Bu yılki CES’te Samsung bu özelliği öne çıkarmayı seçmiş. Üstelik artırılmış gerçeklikle donatılmış bir egzersiz deneyimi.

Giyilebilir robotik cihaz, direnç ekleme özelliği sayesinde egzersizlerin zorluğunu artırma imkanı tanıyor. Bir bakıma evinizdeyken Himalayalara tırmanıyormuş gibi kaslarınızı çalıştırmanız mümkün. Artırılmış gerçeklik gözlüğü taktığında kullanıcıya sanal bir antrenör rehberlik ediyor. Elbette fuardaki pek çok üründe olduğu gibi bu da konsept aşamasındaki bir ürünün prototipi.

CES 2020’deki sunumun tamamını aşağıdaki videoda görebilirsiniz:

Samsung bu stratejiyle dış iskeletlerinin yönünü pek çok teknoloji devinin aksine çok geniş bir piyasaya doğru çevirdi. Bu hareketiyle gelecekteki egzersiz deneyimine dair de güçlü öngörüler sunuyor aslında. Öyle görünüyor ki her yerde, spor salonunda eğitmenle yüz yüze çalışıyormuş gibi bir deneyim yaşamak mümkün olabilecek. Bu da fitness endüstrisinin dönüşeceğine işaret ediyor. Güzel bir bahar gününde kapalı fitness salonu yerine açık havada kişisel antrenörüyle egzersiz yapmayı kim istemez? Üstelik herkesin kendisi için uygun olan gün ve saatlerde egzersiz yapabilmesi mümkün olabilecek. Kara kışta iste işten çıkıp kalabalık egzersiz salonuna doğru koşturmak istemediğinizde, evinizde egzersiz yapabilecek, gitmediğiniz spor salonun taksitlerini ödemeye mecbur olmayacaksınız. Elbette fitness eğitmenleri de artırılmış gerçeklik üzerinden gerçek zamanlı antrenörlük gibi çözümleri uygulayarak bu teknolojiyi avantaja dönüştürebilir. Ne dersiniz?

Cihazın yaşlılar ve sağlık sorunları yaşayanlar için sunduğu yürüyüş destek işlevi, ikinci planda kalsa da hala geçerli:

Görsel: YouTube