Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Atıklarınızı Temizleyen Fiziksel Çöp Kutusu

Dijital Atıklarınızı Temizleyen Fiziksel Çöp Kutusu

IRL Trashcan, çöp kutusunda biriken e-postaları hızlı ve pratik bir şekilde silmeye imkan tanırken dijital atıkların etkisi hakkında farkındalık yaratıyor.

Ufak bir internet araması ya da e-postaya cevap vermek için gereken enerji küçük olmasına rağmen dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 62’sinin internet kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde tüm bu işlemlerin çevreye ne kadar büyük etki bıraktığı daha çarpıcı bir şekilde ortaya çıkıyor. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 4’ünden sorumlu olan cihazların kullanımı teknolojinin de gelişmesiyle katlanarak artmaya devam ediyor. Kabaca bir hesap yapılınca her internet kullanıcısı yılda 410 kilogram civarında karbon salınımı gerçekleştiriyor. Bu oran küresel olarak havayolu endüstrisin sera gazı emisyonlarına neredeyse eşdeğer bir miktar.

IRL Trashcan, dijital karbon ayak izi konusuna dikkat çekiyor

BETC Paris ile birlikte çalışan Soixante Circuits tasarım stüdyosu dijital kirlilik hakkında toplumu geniş ölçekte bilinçledirmek amacıyla IRL Trashcan kampanyasını gerçekleştiriyor. IRL Trashcan, dijital atıkların etkisi hakkında farkındalık yaratan bir çöp kutusu.

Bugün her internet kullanıcısının yüzlerce silinmiş e-postası çöp kutusunda duruyor. Fiziksel ve dijital dünyalar arasında köprü kurma misyonunu benimsemiş tasarım stüdyosu, çöp kutusunda biriken tüm e-postları hızlıca silebilen fiziksel bir çöp kutusu tasarlayarak e-posta hesapların çöp kutularında biriken ve dijital kirliliğe neden olan konuya parmak basıyor.

İşlem ise çok basit. Ofislerde ya da ortak çalışma alanlarında insanların sık geçtiği güzergahlar üzerine konumlandırılan çöp kutusu, NFC sensörü sayesinde silme işlemini gerçekleştiriyor. Kullanıcı çöp kutusunun yanından geçerken akıllı telefonunu bu alana tutması yeterli oluyor. IRL Trashcan, dakikada 600 e-posta silebiliyor. Bu da her dakika 3 gram günde ise 4,3 kilogram karbondioksite eş değer.

Tabii ki estetik tasarıma sahip bu çöp kutusunun tüm dijital kirliliği tek başına temizlemesi beklenemez. Amaç, tek başına ufak bir etkisi olan ancak tüm hesaplardaki e-postaların birleşimiyle dev bir etki yaratan bu yığını gündelik alışkanlıkların içine yedirerek bir rutine dönüştürmek. Tıpkı fiziksel çöpleri geri dönüşüme kazandırabileceğimiz gibi günlük aktiviteler içinde dijital kirliliğimizi de hızlı ve pratik bir şekilde çözmeye imkan tanımak.

IRL Trashcan, dijital karbon ayak izi hakkında farkındalık yaratmayı hedeflerken tasarımsal dokunuşlarla da estetik bir yaklaşım sunuyor. Yüde 100 geri dönüştürülmüş ürünler kullanılarak yaratılan ürün, çöp kutusu ikonundan esinlenilerek tasarlanıyor.

Künye

Müşteri: Soixante Circuits
Ajans: BETC Paris

Görsel: YouTube