Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklamların Karbon Ayak İzi

Reklamların Karbon Ayak İzi

GroupM, reklamlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla bir eylem planı açıkladı.

Havayolları, karayolları, fosil yakıtlar ve hatta kullandığımız deodorantlar. Karbon emisyonuna ve dolayısıyla iklim değişikliğine olumsuz yönde etki eden irili ufaklı somut nedenlere fazlasıyla aşinayız. Peki kendisi soyut, çıktıları elle tutulup gözle görülebilen ancak bugüne dek göz ardı ettiğimiz ve fazla konuşulmayan nedenlerin ne kadar farkındayız? Yapılan hesaplamalara göre ortalama bir çevrimiçi reklam kampanyası 5,4 ton karbon emisyonuna neden oluyor. Bu rakam İngiltere’de bir kişinin ortakama yıllık karbon ayak izinin yüzde 43’üne eşit.

Görünen o ki, sürdürülebilir reklamcılık sektörde giderek daha fazla tartışılan bir konu haline gelecek . Zira WPP çatısı altında bulunan GroupM, reklamlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla geçtiğimiz günlerde bir eylem planı açıkladı.

2025 yılına kadar yürüttüğü tüm operasyonlarda karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi taahhüt eden şirket, eylem planı kapsamında yayınladığı raporla yeni bir sera gazı ölçüm protokolü de açıkladı. Reklamcılığın iklim üzerindeki etkisine yönelik şimdiye dek istatistik tutamayan sektör için yeni ölçüm protokolü ile reklam üretiminden tüketime beş aşamada karbon ölçümü yapılması planlanıyor. GroupM, televizyon, video, sosyal medya, dijital, sinema, basılı medya ve radyoyu kapsayacak olan karbon ölçüm yöntemini müşterilerinin kullanımına sunacak.

Şirket tarafından paylaşılan tipik bir dijital video kampanyasının yaşam döngüsüne ilişkin örnek,  reklamın üretimi, içeriğin depolandığı ve teslim edildiği veri merkezi, hedefleme (programatik reklamcılık aracılığıyla), erişim, tüketici kullanımı ve dijital atık gibi her aşamadaki emisyon yüzdesini hakkında fikir veriyor.

GroupM CEO’su Christian Juhl, müşterilerinin medya tedariklerini karbondan arındıran yayıncılar ve platformlarla iş birliği içinde medya yatırımları yapmak istediklerini ancak ölçüm konusunda şirketler, platformlar ve pazarlar arasında farklı standartlar bulunması nedeniyle sektörde anlamlı bir değişim yaratılmasında geç kalındığını ifade ediyor.

Raporda yer alan karbonsuzlaşma yol haritasından bazı başlıklar şu şekilde:

  • Karbonsuzlaştırma çabalarını görünür hale getirin.
  • Daha kaliteli yayıncılardan daha az, daha iyi reklam satın alın.
  • Tedarik zincirinin karmaşıklığını azaltın – her katmanın bir ayak izi vardır.
  • Atıkları azaltmayı teşvik eden düşük karbonlu medya ürünleri satın alın.
  • Reklam öğelerinin boyutunu küçültün.

Öte yandan aktivistler GroupM tarafından yapılan duyurunun, WPP’nin iklim konularındaki ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu düşünüyorlar. Buna neden olarak da CEO Mark Read’in, grubun ağındaki Shell, BP ve Chevron gibi fosil yakıt üreticisi müşterileriyle olan çalışmalarını savunmasını gösteriyorlar.

Görseller: GroupM