Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayata Alt Yazı Ekleyen Gözlükler

Hayata Alt Yazı Ekleyen Gözlükler

Artırılmış gerçeklik gözlüğü XRAI Glass, işitme kaybı yaşayan insanlar için sesli diyalogları anında metin olarak gösteriyor.

Engelli bireyler için yapılan inovasyonların yarattığı ilgi ve heyecan bir başka. Nihayetinde her insan potansiyel bir engelli. Tüm ömrünce engelsiz yaşayan bir insan bile yaşlılığında çeşitli engelleri deneyimlemek durumunda kalıyor. Ayrıca çoğumuzun engelli yakınları var. Onları mutlu edecek gelişmeler hepimizin yüzünü güldürüyor elbette. Bu haberimizin konusu işitme engelliler için İngiltere’de yaratılan bir akıllı gözlük olan XRAI Glass. Konuya başlamadan önce, bu alanda daha önce yer verdiğimiz yeniliklere şuradan bakabileceğinizi belirteyim. Özellikle de işitme engelli insanların müziği hissedebilmesini sağlayan giysi Sound Shirt’e mutlaka bir göz atın derim.

CEO Dan Scarfe, 91 yaşındaki büyükbabasına yardım etmek için XRAI Glass’ı geliştirdi

XRAI Glass, gerçek zamanlı olarak konuşmaları metne dönüştüren bir artırılmış gerçeklik gözlüğü. Bir bakıma gerçek yaşamı, alt yazılı hale getiriyor. Bu yolla işitme güçlüğü çeken kişilerin sosyal yaşamını, iş yaşamını ve eğlence amaçlı aktivitelerini iyileştirmeyi hedefliyor.

Gözlüğün fikir babası, XRAI Glass şirketinin CEO’su Dan Scarfe. 91 yaşındaki büyükbabasının Noel’de işitme bozukluğu nedeniyle ailenin sohbetini takip etmekte zorlandığına tanık olmuş. Euronews’e verdiği bir röportajda Scarfe, büyükbabasının sürekli alt yazılı diziler izlediğini ve bunu gerçek yaşama uygularsa nasıl olur diye düşündüğünü belirtmiş. Scarfe bu gözlük fikrini hayata geçirmek için AR gözlük üreticisi Nreal ile iş birliği yapmış.

Akıllı gözlükler, kelimeleri altyazılara dönüştürmek için hepimizin akıllı cihazlarında bulunan konuşmadan metne dönüştürme teknolojisini kullanıyor. Zaten bunu da kullanıcının telefonuna bağlanarak yapıyor. Telefonda anında metne dönüşen konuşmalar, gözlüklerde görüntüleniyor. Bu sistem ilk bakışta size basit görünebilir. Ancak burada önemli olan şey uzun zamandır çözüm bekleyen önemli ihtiyaçların farkına varabilmek Bunun ardından da en pratik ve en hızlı çözümü bulabilmek. Videoda da görebileceğiniz üzere gözlüğü deneyen insanlar bu çözümü büyük bir heyecanla ve mutlulukla karşılıyor.

XRAI Glass, şu anda kullanıcı geri bildirimlerine göre daha da geliştirilmek üzere test ediliyor

Gözlük için geliştirilen yazılım, sohbet sırasında kimin konuştuğunu algılayabiliyor. Ayrıca yakında farklı dilleri, tonları ve aksanları anlayabileceği belirtilmiş. Şu an için gözlükle ilgili çözülmesi gereken bazı sorunlar da yok değil.Örneğin sesleri daha hassas bir şekilde anlaması için ortamın sessiz olması gerekiyor. Ayrıca verimli bir şekilde dönüştürme yapabilmesi için aynı anda yalnızca bir kişinin konuşması gerekiyor.

Kraliyet Ulusal Sağırlar Enstitüsü (RNID) ve DeafKidz bir basın açıklaması yaparak bu artırılmış gerçeklik gözlüklerini, “işitme engelliler topluluğu için bir devrim” olarak duyurmuş.

Google Play Store’dan indirilebilen özel uygulama ile pilot testler çoktan başlamış. Denemeler, iki ay sürecek ve bu süre zarfında şirket, kullanıcı geri bildirimlerini dikkate alacak. Böylece lansmandan önce eksikleri tamamlayacak. Gelecek hedeflerini, gözlüklerdeki yapay zeka teknolojisini genişletmek ve ses alanının ötesine, çok modlu bir sisteme geçmek olarak sıralıyor.

Gözlükleri şu anda şuradan 395 £ karşılığında sipariş edilebiliyor.

XRAI Glass XRAI Glass

Görsel: XRAI Glass