Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Heinz’dan Kağıt Ketçap Şişesi

Heinz’dan Kağıt Ketçap Şişesi

Heinz, sürdürülebilir ambalaj üreticisi Pulpex iş birliğinde odun hamuru kullanarak ketçapları için kağıt şişeler üretecek.

Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda ambalajlama ve paketlemede fark yaratıcı ve kullanışlı tasarımlar görmek mümkün. İki adımda geri dönüşüme hazır hale gelen içecek ambalajı Bruk, içindeki su bittiğinde yok olan şişe, plastiğe alternatif kağıt tıraş bıçağı, KFC’nin ambalajıyla birlikte yenebilen sandviçi, Coca-Cola’nın 100 geri dönüştürülebilen kağıt şişesi, yosunlardan elde edilen biyoplastik ambalaj ya da kahve bardakları için yaratılmış sürdürülebilir çözümler bu alandaki örnekler arasında.

İkonik şişeye sürdürülebilir dokunuş

2025 yılına kadar yeniden kullanılabilir ya da geri dönüştürülebilir ambalaj kullanmayı ve 2050 yılına kadar sıfır sera gazı emisyonu hedeflerini benimseyen Heinz’ın kağıt ambalajları da plastik atığa karşı bir çözüm üretiyor. Şirket, halihazırda ambalajlarında yüzde 30’a kadar geri dönüştürülebilir malzeme kullanıyor. Ambalaj atığı sorununa değinen Heinz, müşterilerine sevdikleri ürünleri daha sürdürülebilir bir yolla sunmak için böyle bir değişikliğe gittiğini açıklıyor.

Sürdürülebilir ambalaj üreticisi Pulpex ile ortaklık kuran sos üreticisi, bu sektörde kağıt ambalaj konusunda adım atan ilk büyük şirket oluyor. Heinz, kağıt ambalajlarının ketçabın tadını etkilemeyeceğini de vurguluyor. Ambalajın ürünlerin raf ömrünü etkilememesi için ise çalışmalar sürüyor. Tasarım aşamasındaki denemelerde en kritik noktayı ise şişenin dibinden vurarak ketçabın istenilen şekilde dökülüp dökülmeyeceği olmuş. Farklı prototipler üzerinde çalışan Heinz ve Pulpex, final tasarımında hem sürdürülebilir hem de kullanışlı bir ambalaj tasarımı ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Odun hamurundan üretilecek ambalajlar şişelerden ve plastikten hafif olacak. Geri dönüştürülebilmesi görece daha kolay olduğu için bu malzeme seçiliyor. Şişenin kapağı nedeniyle tamamen plastik içermeyen bir ambalaj tasarımı yaratıldığını söylemek mümkün değil. Bununla birlikte kağıt ambalajlı ürünler mevcut cam ve plastik şişelerin yanında satışa sunulacak. Yani tamamen kağıt ambalaja geçiş söz konusu değil. Yine de markanın her yıl ortalama 650 milyon şişe ketçap sattığını düşününce bu adımın sürdürülebilirlik hedefleri konusunda fark yaratan bir girişim olacağı söylenebilir.

pulpex

Görsel: Heinz