Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastiğe Alternatif Kağıt Tıraş Bıçağı

Plastiğe Alternatif Kağıt Tıraş Bıçağı

KAI Group, tek kullanımlık plastik tıraş bıçaklarına alternatif olarak origamiden ilham alan tasarımıyla kağıt tıraş bıçağını üretti.

Tek kullanımlık plastikler en kritik çevre sorunlarından biri. Yüzyıllarca çözünmeyen plastiklerin kullanımının ardından gezegenimizde ne kadar uzun süre kaldığıyla ilgili birçok yaratıcı çalışma bulunuyor. Bir pipetin doğada geçirdiği süreç boyunca insanlığın başardıklarını gösteren Fundación MarViva için hazırlanmış olan ilanlar, okyanustaki plastik atıkların boyutunu anlatan “Life Below Water: The Arrival of a New Species” belgeseli, tek kullanımlık plastikle birlikte satın alınan ürünlerde plastiğin ne zaman çözüneceğini hatırlatan etiketler bu örneklerden bazıları.

Tabii ki plastik atığın önüne geçmek için tek kullanımlık plastikleri tercih etmemek en kısa ve en etkili yöntem. Ancak bunun için yerine koyacağımız malzemenin de çevreci ve aynı derece kullanışlı olması gerekiyor. Güzellik, bakım ve medikal gibi çok geniş bir alanda çeşitli ürünler sunan Japon Markası KAI Group tarafından tasarlanan kağıttan yapılmış tıraş bıçağı da bu örnekler arasında.

Paper Razor’ın suya dayanıklı kağıdı origamiden ilham alan tasarımıyla kolaylıkla kullanıma hazır hale gelebiliyor

Sadece ABD’de dahi her yıl 2 milyar tek kullanımlık tıraş bıçağı alınıyor ve kullanıyor. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni göz önünde bulundurup bu doğrultuda çalışma yürüten KAI, plastik içermeyen sapıyla ilk ticari kağıt tıraş bıçağını sunarak bu tüketime çevreci bir çözüm sunuyor.

Japon bıçak üreticisi tek kullanımlık kağıt tıraş bıçağının tasarımında kağıt kaşıklardan ve süt kartonlarından ilham alıyor. Tabii ki kullanım alanını göz önünde bulundurarak sapın suyla temas edeceğini de hesaplıyor. Paper Razor 40°C’lik sıcak suya dayanabilen malzemeden üretiliyor. Sapın etrafında yer alan koruyucu çıkarma bıçağın güvenle sabitlenmesini ve herhangi bir kazaya yol açmasını engelliyor.

paper razor

KAI, Paper Razor isimli tıraş bıçağı ile daha çevreci bir seçenek sunmasının yanı sıra aynı zamanda taşıma işleminin daha etkili olması için yaratıcı bir çözüm de üretiyor. 4 gram ağırlığındaki düz bir kağıt ambalaja sahip tıraş bıçağını kullanacak hale getirmek için Japon kağıt katlama sanatı origamiden ilham alan bir tasarım yaratılıyor. Şirket ürünün katlama talimatlarını tıraş bıçağının üzerinde gösteriyor. Bu tasarım çözümü ürünü toplu ya da tekli olarak taşımasını da daha kolay hale getiriyor.

Dünyanın ilk tek kullanımlık kağıt tıraş bıçağı olma özelliği taşıyan Paper Razor, en eski ve en prestijli tasarım ödülleri arasında gösterilen Good Design Awards 2021’de en iyi 100 tasarım fikrinden biri olarak GOOD DESIGN ödülünü kazandı. Yarışma 1957 yılından bu yana mimari, endüstriyel ürünler, yazılımlar ve hizmetler dahil olmak üzere çeşitli alanlarda tasarımları ödüllendiriyor.

Görsel: Good Design Awards