Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Satın Alınan Tek Kullanımlık Plastiğin Ne Zaman Çözüneceğini Hatırlatan Etiketler

Satın Alınan Tek Kullanımlık Plastiğin Ne Zaman Çözüneceğini Hatırlatan Etiketler

Gagandeep Jhuti ve Joe Foale-Groves ikilisi Plastic Expiry Date girişimi ile plastiğin çözünme ömrüne vurgu yaparak tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefliyor.

2017 yılında Euromonitor International tarafından yayınlanan küresel ambalaj trendleri raporuna göre dünya genelinde her dakika bir milyon plastik içecek şişesi satın alınıyor. Birleşmiş Milletler’in 2019 verilerine göre 8 milyon ton plastik atık okyanusa karışıyor.

World Wide Fund for Nature (WWF) plastik şişelerin 500 yıla kadar ayrışmadığını bildiriyor. Bebek bezleri ve diş fırçaları ise çözünmeme konusunda başı çeken ürünler arasında bulunuyor.

Bugünün plastik ambalajları 2499 yılında çözünecek

Lucky Generals, BBH London ve son olarak Karmarama ajanslarında çalışan iki yaratıcı Gagandeep Jhuti ve Joe Foale-Groves bu konuya dikkat çekme amacı ile yaratıcı bir girişimde bulundular. İki yaratıcı Plastic Expiry Date (plastiğin çözünme, son kullanma tarihi) girişimi ile tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Hazırlanan çıkartmaların üstünde ürünün bulunduğu plastiklerin 2499 yılında çözüneceğinin bilgisi veriliyor. Bu tarih ile birlikte ufak bir not da bulunuyor. Notta “lütfen beni geri dönüştür” ifadesi yer alıyor. Gagandeep Jhuti herkesin yiyeceklerde son kullanma tarihi görmeye alışık olduğunu belirtiyor. Böylelikle insanlar almış olduğu gıdayı belli bir zaman içerisinde tüketmeye çalışıyor. Peki ürünün satıldığı ambalajın üstüne neden son kullanma tarihi yazılmıyor? Jhuti bu girişimlerinin insanlarda farkındalık yaratacağına inanıyor.

Plastic expiry date etiketlerini internet sitesi üzerinden indirilebiliyor

Etiketlerin amacı hem müşterileri hem de marketleri gittikçe büyüyen plastik sorunundan haberdar etmek. Çıkartmaların çoğunu insanların satın almadaki kararlarını değiştirmek amacıyla özellikle tüketim sonrası hemen atılacak hazır yiyecek ambalajlarına bulunduğu paketlere yapıştırıyorlar. Birleşik Krallık genelinde başlatılan girişimle şu ana kadar Londra’ya 1000’den fazla etiket dağıtıldı. İkilinin hazırlamış olduğu etiketleri hazırlamış oldukları internet sitesinden indirmek mümkün.

Sürdürülebilir bir dünya için plastik tüketimimizi minimum seviyeye indirmemiz şart. Ufak adımlar atarak bu değişimi başlatmak da mümkün. Bunun için dün yayınlamış olduğumuz Sürdürülebilir Yaşam Tüyoları haberimize bakabilirsiniz.

Görsel: Twitter