Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
McDonald’s’ın Tartışma Yaratan Yemek Takımı

McDonald’s’ın Tartışma Yaratan Yemek Takımı

Yasal zorunluluk nedeniyle yeniden kullanılabilir yemek takımı tasarlayan McDonald's Fransa, plastik hammadde tercihiyle tartışmalara neden oldu.

McDonald’s Fransa, Fransız tasarım stüdyosu Elium Studio ile iş birliği yaparak yeniden kullanılabilir bir yemek takımı üretti. Fast-food devinin alışıldık plastik bardak ve karton patates kızartması ambalajı gibi tek kullanımlık ürünlerine alternatif olarak geliştirilen tasarımlar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Twitter hesabından yaptığı övgü dolu paylaşımın ardından sosyal medya ve forumlarda viral hale geldi.

Geçtiğimiz Ocak ayı itibarıyla Fransa’da yirmiden fazla sandalyesi bulunan restoranlara, müşterilerine yeniden kullanılabilir ve yıkanabilir servis kabı alternatifleri sunma zorunluluğu getirildi. Yaklaşık 30 bin fast-food satış noktasının bulunduğu ülkede, tüketilen 6 milyar fast-food öğünü ile birlikte ortaya çıkan tek kullanımlık servis takım ve ambalaj yığınının yılda 180 bin ton atığa neden olduğu tahmin ediliyor.

2020 yılında meyve ve sebzelerin plastik ambalajlarda satışını yasaklayan Fransa’nın bu kararının genişleyeceği beklentileriyle yeniden kullanılabilir ambalaj tasarımı çalışmalarına başlayan McDonald’s Fransa, Elium Studio ile gerçekleştirdiği iki yıllık ortak çalışmanın sonucunda yeniden kullanılabilir yemek takımlarını yarattı. Stüdyo, tasarımların sertliğini sağlamak için cam ile seramiğe benzeyen, aynı zamanda yiyeceklerin tadıyla kokusunu bozmadan koruyabilen plastik bir reçine olan Tritan’ı hammadde olarak kullandı.

McDonald’s’ın ikonik kırmızısı, sarımtrak, beyaz ve şeffaf renkteki ambalaj ve kaplar, bir yanda Macron’un başı çektiği bir kesim tarafından beğeniyle karşılanırken diğer yanda ise tartışma yaratarak eleştirilerin hedefi oldu. Hammadde olarak geri dönüştürülmesi zor bir plastiğin seçilmesi başlı başına sürdürülebilirlik karşıtı bir karar olarak yorumlandı.

Karton patates kızartması ambalajından daha fazla kirlilik yaratacağı düşünülen yeni alternatifinin uzun vadeli çevresel maliyeti endişe yaratırken, özellikle pandemiyi tecrübe etmiş bir dünyada bu tasarımların kullanıldıktan sonra yeterli düzeyde temizlenip temizlenemeyeceği de soru işaretleri yarattı. Ayrıca plastiğin zamanla ve ısıya maruz kaldıkça bozulacağına dikkat çekilerek tasarım açısından iyi ancak insan sağlığı açısından kötü bir çözüm olduğu belirtiliyor.


2018 yılında plastik pipet kullanımına son veren ve 2030 itibarıyla tek kullanımlık ürünlerle tamamen vedalaşmayı hedefleyen McDonald’s, Zero Waste Europe verilerine göre Fransa’da günde 115 ton atık üretiyor. Fast-food devi, şu sıralar yeniden kullanılabilir sofra takımlarını tanıtarak yasalara ve çevreye duyarlı olduğunun mesajını veriyor. Aynı fast-food devinin finanse ettiği ve yakın zamanda danışmanlık şirketi Kearney tarafından gerçekleştirilen bir araştırma ise tek kullanımlık ambalajların yasaklanmasının plastik üretimini, su tüketimini artıracağını ve gıda güvenliğini azaltabileceğini iddia ediyor.

Araştırma, McDonalds’ın yeniden kullanılabilir ambalaj karşıtı lobi çalışması olarak nitelendiriliyor. Biyo-bazlı, kompostlanabilen ve hatta çöpe atıldığında kendi kendine yok olabilen ambalajlar üretmenin mümkün olmasına rağmen yeniden kullanılabilir ürünler tasarlamak için ‘en güvenilir plastik’ şeklinde lanse edilen ancak nihayetinde bir plastik olan Tritan’ın hammadde olarak seçilmesi kelimenin tam anlamıyla oksimoron yaratıyor. Bu oksimoron da markaya şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

elium (@elium.studio)’in paylaştığı bir gönderi

Görseller: Elium Studio, Twitter