Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ambalaj Plastiğini Azaltan Tasarımlar

Ambalaj Plastiğini Azaltan Tasarımlar

Metsa Board'un açtığı çevre-dostu ve sürdürülebilir ambalaj tasarım yarışması "Better With Less" sonuçlandı, kazananlar açıklandı.

Özellikle de e-ticaretin yükselişiyle giderek tehlikeli boyutlara ulaşan plastik atıklar ve bununla savaşan çözümler sık sık gündemimize düşüyor. Doğada çözünebilir alternatifler, geri dönüşümle üretilen ürünler, konuyla ilgili farkındalık kampanyaları. Bu konuda söylenecek söz de atılabilecek adım da çok. Avrupalı kağıt ürünler üreticisi Metsa Board da daha iyi ve daha sürdürülebilir ambalajlama çözümleri aramak amacıyla “Better with Less” isimli bir tasarım yarışması düzenledi. Geçtiğimiz günlerde de yarışmanın kazananları açıklandı.

Geçtiğimiz Kasım ayında duyurulan Better with Less – Design Challenge, dünyanın dört yanından tasarımcılara çevre-dostu, işlevsel ambalaj çözümleri üretme şansı verdi. 38 ülkeden 302 tasarım konseptinin yer aldığı yarışmada önemli ambalaj tasarımcıları ve marka, tasarım, inovasyon gibi farklı alanlardan uzmanlar katılımları değerlendirdi.

Kazanan Tasarımlar

Yarışmanın kazananı Iiro Numminen’in “Stretching Inner Part” isimli e-ticaret çözümü. Bu ambalaj tasarımı plastikten yapılan balon ambalajların yerini almayı amaçlıyor. İç kısmı oluklu tasarlanmış bu kutu içerisine farklı boylarda ürünleri alabiliyor. Bu çok yönlü ambalaj, farklı tipte ürünlere uygun ve teslimat sırasında içerisindekinin zarar görmemesini sağlıyor. Numminen, bu tasarımıyla 10 bin euro’luk ödülün de sahibi oldu.

ambalaj_metsa board_better with less_bigumigu_8

Numminen tasarımı dışında mansiyon alan tasarımlar da ilgi çekici. 1. mansiyonu alan Jeroen Caelen “Plastic banning toilet roll” isimli tasarımı sekizgen yüzlü karton bir tüp. Bu tüp hem tuvalet kağıdı, hem de dikey bir tuvalet kağıdı tutucu olarak çalışıyor. Bu tasarım yarışma takipçilerinin de en sevdikleri çözümlerdendi.

Abdullah Cam’ın “The Moisture face creme cosmetic package” isimli tasarımı ise 2. mansiyonu aldı. Bu plastik iç kısmı değiştirilebilir karton paket, hem gereksiz plastik veya folyo katmanların önüne geçiyor, hem de paketin geri dönüştürülmesini kolaylaştırıyor.

Pawel Krawczugo’nun diş fırçası, rimel, eyeliner gibi küçük silindir objelere yönelik “TWIST” isimli ambalajı ise 3. mansiyona layık görüldü. Bunun yanı sıra Alessandro Grossi de “Playing Nature” adlı çocuklara seslenen atıştırmalık ambalajıyla öğrenci ödülünü kazandı.

Metsä Board tasarım ve inovasyon yönetmeni ve yarışmanın jüri başkanı Cyril Drouet, tüketicilerin artık kendilerini eğlendiren, hikaye anlatımı yoluyla kendileriyle etkileşim sunan ve bağlantı kuranambalajlar ve markalara yöneldiğine dikkat çekiyor. Yarışmanın kazanan tasarımlarında da sürdürülebilirlik ve tüketici deneyiminin ön planda olduğunu vurguluyor. Bu yenilikçi tasarımlar plastik paketleme çözümlerinin yerini alabilir mi bilinmez ama dikkate değer çalışmalar olduğu ve yenilikçi fikirler içerdiği de muhakkak.

ambalaj_metsa board_better with less_bigumigu_5 ambalaj_metsa board_better with less_bigumigu_ ambalaj_metsa board_better with less_bigumigu_ ambalaj_metsa board_better with less_bigumigu_

Görsel: Better With Less