Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İki Adımda Geri Dönüşüme Hazır Hale Gelen İçecek Kutuları

İki Adımda Geri Dönüşüme Hazır Hale Gelen İçecek Kutuları

Kaliforniya merkezli endüstriyel tasarımcı Pushan Panda, içecekler için tasarladığı sürdürülebilir ambalajıyla geri dönüşümü kolaylaştıracak bir çözüm sunuyor.

Geri dönüşüm önemli olduğu kadar arka plandaki süreci de bir o kadar özen ve dikkat gerektiriyor. Her gün raflarda gördüğümüz, süt ve meyve suyu gibi uzun ömürlü olarak sunulaniçleri plastik malzemelerle kaplanmış çok katmanlı ürünler, en çok atığa sebep olan ürünler arasında. Bu tarz ürünler içinde her ne kadar kağıt bulunuyor olsa da kartonların geri dönüştürülebilmesi için kağıt ve plastiğin birbirinden ayrılmasını gerekiyor ki bu durum süreci zorlaştıran bir engel. Oldukça pahalı ve zor bir işlem olmasının yanında maalesef geri dönüşümü de çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu nedenle son zamanlarda sıklıkla sürdürülebilir ambalaj tasarımlarıyla karşılaşıyoruz.
Daha önce sıfır atık projeleri ve sürdürülebilir tasarımlarıyla da karşımıza çıkan
Pushan Panda, bu noktada bize yeni bir alternatif sunarak, çok daha az malzemeye ihtiyaç duyacak şekilde Bruk’u tasarlamış.

Bruk kağıt ve plastiği ayırarak geri dönüşümü kolaylaştırıyor

Plastik kaplamalı kağıt ambalajların arkasındaki karmaşık geri dönüşüm sürecinin bir sonucu olarak, ABD’de içecek kartonlarının yalnızca %16’sı geri dönüştürülürken, AB’de ise %49’u geri dönüştürülebiliyor. Panda’nın Bruk tasarımı, %100 geri dönüştürülebilir olmasıyla ön plana çıkarken, tasarımının kullanıcıya sunduğu pratik çözüm de ilgi çekmeyi başarıyor. San Francisco merkezli tasarımcı Pushan Panda, ürünü tasarlarken, işlevselliği ve kolaylığı göz önünde bulunduruyor.
Prototipi origami sanatını andıran tasarım, iki yana bölerek kullanıcıların kağıdı basitçe katlayabilecekleri astarları gösteriyor ve kağıt kartonu plastik astardan ayırarak ambalajın geri dönüştürülmesini kolaylaştırıyor. Karton ambalaj, kolayca açılacak şekilde kağıt karton ve plastik torba olmak üzere iki bileşene ayrılmış. HDPE astarı sayesinde, iki bileşen de kendi başlarına geri dönüşümlerini sağlayabiliyor. Panda, Bruk’u fiziksel yetenekten bağımsız olarak herkes için kolay, sezgisel ve kapsayıcı olacak şekilde tasarladığını söylüyor. Bruk, geleneksel bir karton kadar kullanışlı ve kullanımı kolay ancak plastik bir kartondan daha az plastik kullanıyor ve kağıt kartonların aksine konvensiyonel ekipmanlarla %100 geri dönüştürülebiliyor.


Bruk’un tasarımı hem bireylere hem de markalara sürdürülebilirlik konusunda ilham vermek için yenilikçi bir fikir olarak gösteriliyor.

Buna ek olarak, merkezi San Francisco, California’da bulunan girişim, resmi web sitesinde de belirtildiği gibi sürdürülebilir tasarım odaklı başka parçalar da üretiyor. Bunların arasında metal banklar ve hatta anti-COVID izolasyon kabinleri de var.

Görsel: Pushan Panda